Oferte locuri de munca top

Cum vor evolua preturile imobiliarelor in contextul Covid

Prețurile locuințelor din Europa vor fi afectate în mod diferit de pandemia de Covid 19, fiind preconizate scăderi în majoritatea țărilor, dar și creșteri în altele.

Este concluzia unui studiu realizat recent pe un eșantion de 2.130 de agenți și brokeri imobiliari din 27 de țări ale Europei.

Conform studiului RE/MAX Europe, în cazul țării noastre brokerii imobiliari estimează că prețurile apartamentelor vor scădea cu procente cuprinse între 5 și 10% cu variațiuni în funcție de piață sau de oraș. Estimarea este similară cu cea la nivel european.

Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, unde este estimată o creștere între 2 și 5% a prețurilor locuințelor.

Pe segmentul de închirieri, participanții la studiu prezic scăderi ale chiriilor cuprinse între 10 și 15%.

Totodată, 70% dintre participanții la studiu se așteaptă la scăderi între 10 și 20% ale prețurilor pentru proprietățile comerciale în Europa.

În ce privește România, 28% dintre respondenți estimează scăderi ale nivelului chiriilor.

Referitor la volumul tranzacțiilor, agenții imobiliari estimează o ușoară tendință de scădere la nivel european, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde circa jumătate dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul case.

În România, peste 40% dintre participanții la studiu au estimat scăderea volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanții la studiu preconizează scăderea volumului de tranzacții pe segmentul comercial, iar peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții.

Tot conform studiului, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacții se numără rata ridicată a șomajului și incertitudinea generală, respectiv nesiguranța financiară a cumpărătorilor.

Sus
Translate »