Oferte locuri de munca top

Cum vor fi facute si derulate contractele de concesiune

Cum vor fi făcute și derulate contractele de concesiune, precum și toate regulile în acest sens au fost stabilite prin normele metodologice referitoare la atribuirea contractelor de concensiune de lucrări și concensiune de servicii publicate au fost aprobate printr-o Hotărâre de Guvern.

Setul de prevederi din legea nr. 100/2016, aprobat prin HG nr. 867/2016, conturează un cadru juridic pentru atribuirea celor două tipuri de contracte, definind drept concendent entitatea contractantă care a atribuit și a încheiat un astfel de contract.

Orice entitate contractantă care utilizează SEAP în vederea participării la o procedură de atribuire a unui contract de concesiune trebuie să se înscrie în Sistemul electronic. După caz, este nevoie de reînnoirea înregistrării.

Atribuirea unui contract de concesiune se derulează în trei etape:

* etapa de planificare, fundamentare și pregătire;

* etapa de organizare și derulare a procedurii și atribuirea contractului de concesiune;

* etapa postatribuire a contractului

Deciziile luate în prima etapă a procesului de concesionare au la bază o strategie de contractare, elaborată de concendent și evaluată de ANAP. Aceasta stabilește relația dintre obiectul, constrângerile asociate și complexitatea contractului, pe de-o parte, și, de cealaltă parte, resursele disponibile la nivel de entitate contractantă. Strategia prevede contractul în sine, durata acestuia și modalitatea de îndeplinire. Documentul fundamentează mecanismele de plată, alocarea riscurilor și măsuri de gestionare a acestora, stabilind penalități pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a contractului. De asemenea, conține justificările ce au stat la baza determinării valorii estimate, argumentele privind alegerea procedurii de atribuire, precum și orice alte elemente legate de obținerea de beneficii pentru entitatea contractantă. Nu în ultimul rând, strategia de contractare trebuie să determine criteriile de calificare și selecție, criteriile de atribuire și ponderile alocate sau orice alt element relevant pentru îndeplinirea cererii viitorului concendent.

După publicarea anunțului de concesionare atât în SEAP, cât și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este demarată procedura de licitație deschisă.

Acțiunea poate fi structurată în una sau două etape, urmând ca, după fiecare rundă de reducere a numărului de soluții, comisia de evaluare să elaboreze un raport intermediar. Raportul se încarcă în SEAP, parafat cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii calificat.

Cu toate acestea, normele metodologice pentru legea nr. 100/2016 definesc cadrul juridic pentru o procedură simplificată. Anunțul simplificat, inițiat tot prin publicarea în SEAP, trebuie să conțină datele de contact ale viitorului concedent, tipul de contract de concesiune, denumirea lucrărilor, valoarea estimată, criteriul de atribuire, termenul limită pentru depunerea ofertelor și adresa la care vor fi transmise, limba de redactare și perioada de timp în care ofertantul trebuie să își mențină oferta valabilă.

Transmiterea spre publicare a anunțurilor către operatorul SEAP se realizează exclusiv prin mijloace electronice, cu ajutorul aplicației disponibile la adresa de internet www.e-licitatie.ro. În cazul în care, după publicarea anunțului, intervin anumite modificări, entitatea contractantă are obligația de a emite o erată la documentul inițial, cu respectarea formatului – standard stabilit de Comisia Europeană.

 

 

 

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus