Oferte locuri de munca top

Cum vor influenta noile masuri fiscale sectorul constructiilor

În timp ce noi propuneri pentru modificarea Codului Fiscal începând cu 2019  nemulțumesc o parte importantă a mediului de afaceri, în schimb pentru constructori anul viitor va aduce o serie de înlesniri fiscale. Acestea au fost stabilite la sfârșitul lunii noiembrie în acordul semnat de Guvern cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Conform propunerii Guvernului de modificare a Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2019 contribuțiile constructorilor la bugetul de stat ar urma să scadă în ansamblu cu aproximativ 60%, prin reducerea impozitului pe salarii și a contribuțiilor la asigurările sociale. Aceasta, în paralel cu creșterea cu aproape 50% a salariului minim brut lunar în sectorul de construcții, până la 3.000 de lei.

“Efectele benefice pentru sectorul de construcții se vor vedea în următorii ani. Cel mai important, ne așteptăm să nu mai plece muncitorii din țară, iar munca la gri să devină muncă la alb. Vom intra într-o perioadă de profesionalizare a pieței construcțiilor și sunt astfel premise pentru creșterea calității în construcții”, ne-a declarat Cristian Erbașu, vicepreședinte FPSC și director general Construcții Erbașu SA.

Totodată, constructorii se așteptată ca în următoarele zile guvernanții să emită și o instrucțiune pentru actualizarea prețurilor din contractele publice cu prevederile legislative apărute ulterior încheierii acestora, inclusiv cu prevederile noilor niveluri de salarizare. De asemenea, în luna ianuarie,  reprezentanții constructorilor urmează să se întâlnească cu Guvernul pentru a discuta pe tema certificării profesionale a firmelor de construcții, astfel încât să nu mai poată construi oricine orice, indiferent de experiența și de capabilitățile sale. În continuare, mai trebuie să continue discuțiile și pe marginea introducerii obligativității de acordare a unui avans de 30% pentru contracte de lucrări. “Ne așteptăm să treacă în integralitate măsurile prevăzute în acord”, afirmă domnul Erbașu.

Ca efect al noilor măsuri, în următorii ani ar trebui să asistăm și la o “coagulare” a pieței construcțiilor, în sensul de stabilizare a angajaților în companii. În prezent, primele 200 cele mai mari companii de construcții din țară însumează până în 50.000 de angajați dintr-un total de circa 320.000 de angajați la nivel de sector, raportat la aproximativ 40.000 de firme. În prezent, mare parte dintre muncitorii din construcții migrează de la o firmă la alta și de la o lucrare la alta, cu forme mai mult sau mai puțin legale. Singurii care au de câștigat din asta sunt cei care plasează forța de muncă. “Ne așteptăm ca în 2-3 ani peste 50% din forța de muncă să fie stabilizată la firme mici, medii și mari”, estimează domnul Erbașu.

Conform măsurilor fiscal-bugetare pentru 2019 anunțate marți de ministrul finanțelor publice Eugen Teodorovici, firmele de construcții vor fi scutite de la plata contribuțiilor sociale de la 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2028. Totodată, contribuțiile sociale ale salariaților vor fi reduse cu 3,75%.          

 

 

Citiți și:

Vor fi construite 190 apartamente in blocuri cu 10 niveluri, in Capitala

O parcare supraetajata primeste autorizatie de construire

87 strazi vor trece de la stadiul de pamant la asfalt

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus