Oferte locuri de munca top

Cum vor vota senatorii proiectul TVA zero la locuinte ?

Reducerea cotei TVA la zero pentru livrarea de locuințe, propusă de Liviu Dragnea, face pași rapizi prin Senat, după ce încă o comisie a avizat favorabil propunerea legislativă a liderului PSD.

Astfel, Consiliul Legislativ, Comisia economică, industrii și servicii  și Comisia pentru muncă, familie și protecție socială și-au exprimat încrederea asupra textului legislativ, dând vot favorabil.

Cu toate acestea, propunerea legislativă încă așteaptă cel mai important verdict, anume raportul comisiei sesizate în fond, Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital. În acest sens, termenul este 23 mai 2017.

Ulterior, propunerea legislativă va ajunge în plenul Senatului, de unde, dacă va fi votată, va pleca către colegii din Camera Deputaților. În Camera inferioară, textul legislativ va parcurge aceiași pași: va trece prin comisii, va ajunge în plen și, dacă va fi votat, va fi înaintat președintelui Iohannis către promulgare.

În linii mari, textul de lege, care a stârnit controverse și dezbateri în sector, propune aplicarea cotei de reduse de 0% asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:
* livrarea locuințelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către persoane fizice. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței;
* livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;
* livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;
* livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței;
* serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media;
* livrarea de îngrășăminte și de pesticide în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin Ordinul comun al ministrului Finanțelor Publice și al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Totuși, șansele Legii TVA 0% pentru locuințe sunt reduse
Șansele proiectului de lege privind TVA 0% pentru locuințe sunt totuși reduse. Liviu Dragnea, președintele PSD, spunea în 27 aprilie că o decizie finală privind susținerea în continuare a acestui proiect va fi luată după 1 Mai și că nu exclude posibilitatea de a renunța la propunere.

„Vom avea ultima discuție cu colegii noștri din Comisie, iar dacă cei cărora ne adresăm nu doresc, nu facem binele cu forța. Același lucru este valabil și pentru publicitatea pentru presă. Săptămâna următoare vom lua decizia finală. (…) Am stabilit cu colegii mei din comisiile de specialitate să ne întâlnim săptămâna următoare să-mi spună care au fost ultimele discuții cu agenții economici din domeniu, pentru că cei cărora ne adresam cu această măsură se pare că au o temere justificată în sensul că pot ajunge în situația să aibă probleme cu cash-flow-ul, în sensul că vor avea de recuperat TVA”, a afirmat liderul partidului de guvernământ.

Președintele social-democraților a declarat că a luat la cunoștință temerile dezvoltatorilor imobiliari, dar și cele din presă. Cele două sectoare se temeau că proiectul de lege nu va aduce beneficiile intuite, ci mai degrabă ar determina întârzieri în recuperarea TVA sau scăderi ale prețurilor plătite pentru publicitate. Ba mai mult, proiectul de act normativ a fost întârziat și de discuțiile cu oficialii Comisiei Europene pe acest subiect.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus
Translate »