Oferte locuri de munca top

Cum vrea Comisia Europeana sa eficientizeze achizitiile publice

Comisia Europeană a prezentat o inițiativă pentru efectuarea mai eficientă și în mod sustenabil a achizițiilor publice, în paralel cu utilizarea optimă a tehnologiilor digitale pentru simplificarea și accelerarea procedurilor.

Inițiativa are patru componente principale:

* definirea domeniilor prioritare de îmbunătățire, statele membre sunt încurajate să pună la punct o abordare strategică pentru politicile în materie de achiziții publice;

* evaluarea ex-ante, pe bază de voluntariat, a proiectelor majore de infrastructură, Comisia urmează să dezvolte un serviciu de asistență care să poată răspunde la întrebări de specialitate într-un stadiu incipient al proiectelor cu o valoare estimată de peste 250 milioane euro, precum și să ofere posibilitatea de a realiza verificarea compatibilității planului de achiziții cu legislația UE pentru cele de peste 500 milioane euro;

* profesionalizarea achizitorilor publici, Comisia recomandă măsuri care ar trebui luate de statele membre pentru a asigura acest lucru și facilitează schimbul de bune practici și de abordări inovatoare;

* stimularea inovării cu ajutorul achizițiilor publice, Comisia lansează o consultare specifică, deschisă până la 31 decembrie, pentru a obține opinii de la părțile interesate cu privire la modalitățile de stimulare a inovării prin intermediul achiziționării de bunuri și servicii.

Inițiativa are menirea să consolideze piața unică și să stimuleze investițiile în Uniunea Europeană.

O parte semnificativă a investițiilor publice din economia UE este cheltuită prin intermediul achizițiilor publice: două mii  de miliarde de euro pe an, reprezentând 14 % din PIB-ul UE. Garantarea cheltuirii în mod eficient și eficace a banilor contribuabililor este în interesul comun al Uniunii Europene

Statele membre vor fi sprijinite în a beneficia la maximum de posibilitățile oferite de noile norme, iar Comisia este deschisă realizării de parteneriate cu autoritățile și părțile interesate pentru îmbunătățirea achizițiilor pe teren.

Vicepreședintele pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: „ În prezent, dorim să utilizăm întregul potențial al achizițiilor publice pentru a ne asigura că suma de 2 000 de miliarde EUR cheltuiți anual pe produse și servicii publice impulsionează economia noastră, stimulează inovarea și contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate.”

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Un comentariu;

  1. corneliu zota said:

    Cred ca cea mai corecta solutie ar fi sa se faca , pe baza realkisarilor de pana acum a lucrarilor de infrastructura pe tipuri, nivel calitate si specific niste tabele cu preturi minime si maxime pe zone pe unitate de referinta masurabila . Km , ml/pod, viaduct sau tunel.
    Nu mai trebuiesc zeci de documente justificative care oricum suntr facute ca sa pacalesac investitorul.
    Asa se elimina o armata de verificatori care ne-au demonbstrat pana acum ca nu au putut rezolva nimica. Tot constructorul a fost cel care a dictat pretul..

Sus