BERGERAT

Cumparatorii de locuinte noi, protejati prin lege

Locuințele noi devin de multe ori adevărate capcane mortale pentru proprietar, susțin inițiatorii unui proiect legislativ care vizează modificarea legii nr 10/1995 privind calitatea în construcții.

Noul proiect își propune să ”elimine posibilitatea repetării unor drame – incendii, explozii – prin care au trecut  zeci de familii, în ultima perioadă, asta după ce și-au investit agoniseala de o viață în locuințe pe care le-au cumpărat în noile ansambluri rezidențiale”, afirmă Florin Roman, deputat PNL.

În momentul de față, cererea ridicată de locuințe noi și lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piața imobiliară spații, cu destinația de locuințe, la standarde necorespunzătoare, acestea nefiind racordate la utilități, așa cum prevede legea. Această practică s-a dovedit, iată, una criminală, punând în pericol siguranța și viața locatarilor!

”Este inacceptabil ca dezvoltatorii să mai poată pune în pericol, cu bună știință, zeci de vieți doar pentru a obține câștiguri rapide. Consider că, înainte să își poată primi noii proprietari, aceste imobile trebuie în mod obligatoriu să aibă semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții, precum și să aibă branșamente autorizate, adecvate și definitive la utilități”, afirmă parlamentarul citat.

O altă problemă importantă, sesizată de domnul Roman, este aceea că legislația actuală este lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor. ”Se impune, așadar, ca actualul cadru legislativ să fie îmbunătăţit astfel încât să obligăm dezvoltatorii imobiliari să respecte standardele de construcție, dar și să eliminăm improvizația în construcție și posibilitatea acestora de a crea înșelator senzația că blocul dat în folosință este branșat la utilități și poate oferi condiții normale și sigure de folosință”, spune deputatul PNL.

Prin acest proiect, semnat de reprezentanți ai tuturor partidelor, ”se instituie de fapt sistemul calității în construcții, cu scopul de a conduce la realizarea și exploatarea unor construcții corespunzătoare și de a asigura accesul în condiții de siguranță la utilități.”

 

Citiți și:

Procedura de atribuire, anulata de trei ori din cauza valorii subestimate

Proiecte cu 12 blocuri, in pregatire

5 mil euro pentru reabilitarea unui drum judetean

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »