Oferte locuri de munca top

Daca nu suntem rapizi in atragerea granturilor UE, le pierdem

Dacă nu suntem rapizi în atragerea sumelor alocate de UE în cadrul pachetului financiar de relansare economică, putem să pierdem această oportunitate de finanțare.

Aceasta pentru că acordul istoric privind pachetul în valoare totală de 750 de miliarde de euro cuprinde și prevederi care limitează strict perioada de timp în care pot fi accesate unele din aceste sume.

Conform observatorilor politici de la Bruxelles, pentru cele 360 de miliarde de euro care vor fi sub formă de credite nu există nici o prevedere specială. Acestea vor putea fi accesate în orice moment de statele doritoare.

În schimb, restul de 390 de milliarde de euro care vor fi date gratuit, sub formă de granturi, au valabilitate limitată și au criterii precise în funcție de care vor fi alocate fiecărei țări.

Astfel, 70% din granturi vor trebui să fie accesate în perioada 2021 – 2022, iar sumele acordate fiecărui stat beneficiar vor fi calculate în funcție de asa-numitele ”criterii de reziliență”, printre care populația și nivelul șomajului în ultimii 5 ani.

Restul de 30% din bani vor fi acordați în cursul anului 2023, iar sumele primite de fiecare țară vor fi calculate în funcție de scăderile de Produs Intern Brut care vor fi înregistrate în 2020 și 2021 ca o consecință directă a pandemiei de coronavirus.

România ar urma să primească 33,5 miliarde de euro prin Pachetul de Relansare Economică. Din această sumă, 16,8 miliarde de euro vor putea fi accesate sub formă de granturi.

Cele 80 miliarde de euro, anunțate de președintele Iohannis că au fost alocate României de către Uniunea Europeană, includ 33,5 miliarde de euro din Pachetul de Relansare Economic iar restul sunt din Bugetul Multianual UE pentru perioada de programare 2021-2027.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus