Oferte locuri de munca top

De ce Estul Europei are costuri mai mari de construire fata de Vest

Partea de Est a Europei ar putea să fie afectată puternic în acest an de întreruperile lanțului de aprovizionare, conform unei analize Global Data.

Războiul din Ucraina vine pe un fond deja problematic al Europei de Est 

Impactul războiului din Ucraina asupra lanțurilor de aprovizionare în domeniul construcțiilor din Europa de Est a fost puternic, regiunea fiind interconectată cu economia rusă și, prin urmare, expusă mai mult la efectele sancțiunilor impuse Rusiei de către guvernele occidentale.

Costurile globale de construire au crescut deja rapid în ultimul an, din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare după ce cererea a revenit brusc după pandemie. Acest lucru a dus la lipsuri în lanțul de aprovizionare cu materii prime, ceea ce a determinat prelungirea timpului de livrare și creșterea prețurilor.

Războiul nu este, însă, un motiv principal, problemele în zona de Est a Europei existând și dinainte.

Pe parcursul anului 2021, impactul creșterii costurilor de construire a fost resimțit mai grav în țările din Europa de Est, zonă în care prețurile au avut tendința de a crește mai repede decât media UE.

Ca imagine de ansamblu, costurile de construire în cele 27 de țări ale UE au crescut cu 9,3% în decembrie 2021 față de decembrie 2020, în timp ce costurile în România, Estonia și Ungaria au crescut cu 19,1%, 17% și, respectiv, 16,3% în aceeași perioadă.

Războiul din Ucraina pune și mai multă presiune în creșterea timpilor de livrare și a costurilor în anul 2022, crescând riscul unei deteriorări mai severe a lanțurilor de aprovizionare pe parcursul anului.

Mai mult, criza energetică rezultată în urma războiului pune presiune suplimentară asupra lanțurilor de aprovizionare prin creșterea costurilor de producție și transport ale materialelor cheie.

În ciuda faptului că întreaga Europă se confruntă cu perturbări semnificative în acest an, este probabil să crească diferența dintre costurilor de construire în țările din Europa de Est față de media UE.

Cladire cu locuinte de serviciu si birouri, in provincie

Penurie pe piața materialelor

Perturbarea cauzată de penuria de materiale s-a accentuat de când impunerea sancțiunilor occidentale a restrâns fluxurile comerciale dintre Europa și Rusia, care este un exportator major de energie și materii prime utilizate în producție.

Ca urmare, termenele pentru livrările de aprovizionare în zona euro au crescut semnificativ în lunile februarie și martie, iar performanța furnizorilor a scăzut la cel mai jos nivel din ultimele nouă luni, potrivit datelor PMI pentru construcții pentru luna martie 2022.

Impactul se face simțit puternic în oferta de cărămizi, cherestea și țiglă. Termenele de livrare pentru acestea din urmă de extinzându-se și până la șase luni. Impactul asupra timpilor de livrare în Europa de Est ca regiune este probabil să fie mai sever, deoarece dependența sporită de comerțul rus va crește perturbarea resimțită de țările vecine.

În plus, penuria de materiale și creșterea costurilor energiei din cauza comerțului restricționat cu Rusia provoacă creșterea prețurilor de producție a materialelor cheie de construcție.

Prețul oțelului a crescut rapid, ca urmare a creșterii costurilor cu materiile prime, cum ar fi zincul (care a atins în aprilie un maxim istoric din ultimii 16 ani) și cărbunele de cocsificare utilizat în procesul de producție.

Viitor centru regional, proiect al unei multinationale

Numai creșterea prețului cărbunelui a provocat majorarea prețului oțelului cu 40%. În plus, creșterea costurilor cu energia a contribuit la majorarea prețurilor altor materiale cheie consumatoare de energie, cum ar fi cimentul și cărămizile, cu 36% și, respectiv, 15%, costurile cu energie reprezentând un sfert din costurile totale de producție pentru ambele materiale, conform Arcadis.

În plus, costurile ridicate ale combustibilului vor crește costurile de livrare a materialelor de-a lungul lanțului de aprovizionare, punând o presiune financiară suplimentară asupra antreprenorilor și subcontractanților de construcții, încheie Global Data.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus