Oferte locuri de munca top

De ce prevedere legala scapa expertii tehnici

Una dintre modificările importante aduse de parlamentari Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, îi vizează pe experții tehnici.

Astfel în procesul de adoptare a proiectului de lege privind modificarea și completarea OG 20/1994 a fost eliminat paragraful care prevedea că “Experţii tehnici atestaţi  răspund în condiţiile legii, material, contravenţional, civil sau penal, după caz, pentru completitudinea şi corectitudinea rapoartelor de expertiză tehnică întocmite”.

Această prevedere era inclusă într-un amendament adoptat de Senat în 20 septembrie 2016 privind proiectul de modificare a OG 20/1994.

Înainte de Paște, deputații din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților (cameră decizională în acest caz,) au respins prevederea menționată.

Ca noutate, deputații au prevăzut că este finanţată din bugetele locale o nouă expertiză tehnică a construcţiei ce poate fi efectuată la solicitarea proprietarilor/asociaţiei de proprietari, în scopul actualizării măsurilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic. Aceasta în cazul în care nu au fost realizate măsurile de intervenţie fundamentate în expertiza tehnică iniţială sau în cazul în care şi-a încetat aplicabilitatea codul/normativul de proiectare seismică în baza căruia s-a efectuat expertizarea tehnică iniţială şi încadrat construcţia existentă în clasă de risc seismic.

Totodată, amendamentele deputaților aduc noi potențiali clienți experților tehnici.

Astfel, pe lângă persoanele fizice, se introduce posibilitatea ca și persoanele juridice să beneficieze de facilitațile oferite de OG 20/1994.

Deputații au prevăzut posibilitatea acordării, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unor facilităţi financiare pentru proprietarii – persoane juridice ai spaţiilor publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din clădirile supuse consolidării în vederea realizării măsurilor de intervenţie.

Autorităţile administraţiei publice locale “pot hotărî finanţarea de la bugetele locale a proiectării şi execuţiei lucrărilor de intervenţie la spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, proprietatea persoanelor fizice şi juridice, situate în construcţiile incluse în programele anuale”.

La terminarea lucrărilor de intervenţie, sumele alocate din transferuri de la bugetul de stat şi bugetul local pentru execuţia lucrărilor de intervenţie, vor fi restituite astfel:

– de către proprietarii locuinţelor, persoane fizice,  în rate lunare egale fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de intervenţie;

– de către proprietarii locuinţelor, persoane juridice ai spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, în rate lunare egale cu o dobândă fixă de 5% pe an, cu o durată de rambursare de până la 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de intervenţie; În ambele cazuri, în cazul întârzierii la plată a ratelor cu mai mult de 30 de zile, se calculează majorări de întârziere la ratele scadente. Majorările de întârziere sunt în cuantum de 1% pe lună sau fracţiune de lună.

Înstrăinarea, în decurs de 5 de ani de la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţie, a spaţiilor cu altă destinaţie proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice din construcţiile incluse în programele anuale şi la care s-au executat lucrări de intervenţie finanţate prin transferuri de la bugetul local este condiţionată de rambursarea integrală a ratelor neachitate.

Cu amendamentele aprobate de comisiile din Camera Deputaților (atasate mai jos), proiectul de modificare și completare a Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente a primit raport favorabil, urmând să intre la vot în plenul Camerei cu propunerea de aprobare.

 

Descărcați aici amendamentele:

 

 

 

Citiți și:

Pentru ce varianta ocolitoare se reia licitatia

O importanta retea de magazine pregateste construirea unei noi unitati

Licitatie anulata pentru construirea unei unitati spitalicesti

Doua tronsoane de drum, reabilitate cu peste 116 mil lei

 

 

 Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus