Oferte locuri de munca top

Decizii mai rapide in societatile cu doi asociati

Noi reguli au fost propuse pentru a facilita procesul de luare a deciziilor în societățile cu doi asociați. Mai mult, va fi introdusă și posibilitatea adunării asociaților în sistem online, având în vedere situația medicală în care ne aflăm.

Propunerile au fost înaintate de mai mulți senatori și deputați, fiind înregistrate la Senat pentru dezbatere.

Astfel, inițiatorii proiectului legislativ propun să fie eliminată regula dublei majorități, iar în locul ei să fie instituită regula majorității absolute a părților sociale pentru adoptarea hotărârilor în societățile cu răspundere limitată.

Societățile cu răspundere limitată din România se află foarte des în imposibilitatea adoptării unei hotărâri cu majoritate absolută, în cazul în care societatea are doar doi asociați. Practic, orice decizie în societate trebuie să fie adoptată doar cu unanimitate. În acest mod sunt generate profunde inegalități între o societate cu raspundere limitată care are unul sau mai mult de doi asociați și o societate cu răspundere limitată care are doar doi asociați, ultima fiind în imposibilitate să-si desfășoare activitatea în cazul ivirii unor divergențe, chiar și minore, între acești doi asociați.

De asemenea, proiectul include eliminarea regulii unanimității și instituirea regulii majorității absolute a părților sociale pentru adoptarea hotărârilor de modificare a actului constitutiv.

În prezent, pentru a se adopta o hotărâre în cadrul adunării generale a unei societăți cu răspundere limitată, aceasta trebuie să fie votată cu majoritatea absolută a asociaților, precum și cu majoritatea absolută a părților sociale.

Adunarea asociaților în sistem online

Totodată, inițiatorii au propus o modificare prin care administratorii societăților sunt obligați să convoace adunarea asociaților la sediul social sau în sistem electronic, cel puțin o dată pe an sau de câte ori este necesar.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus
Translate »