Erdbewegung-Osteuropa

Decontare mai rapida pentru anumite livrari, in contractele finantate prin POR

Decontarea pentru două tipuri de livrări poate fi făcută mai rapid decât prevederile standard, în cadrul contractelor de lucrări finanțate prin Programul Operațional Regional. Aceasta conform Instructiunii privind plata echipamentelor și/sau a meterialelor livrate și recepționate de către beneficiar pe șantier, aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (actualul Minister al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației).

Astfel, autoritățile contractante sau beneficiarii privați care implementează proiecte finanțate în cadrul POR pot accepta plata materialelor aduse pe șantier în scopul execuției lucrărilor.

Beneficiarii finali pot schimba contractele de lucrări în scopul introducerii sau activării, după caz, a clauzei contractuale de plată a echipamentelor și/sau a materialelor la recepționarea acestora pe șantier, sau în alt loc aprobat de beneficiar în baza unui contract de custodie/depozit.

Această posibilitate are ca scop creșterea ritmului de implementare a lucrărilor prin asigurarea unui flux de numerar adecvat pentru antreprenori în scopul accelerării procesului de implementare a Programului.

În general, în prevederile contractelor de lucrări finanțate prin POR se menționează faptul că echipamentele și/sau materialele necesare realizării lucrărilor se decontează la finalizarea obiectivelor pentru care sunt folosite sau în confomitate cu o schemă de plată stabilită de către părțile contractante.

În mod particular, pentru contractele care au drept condiții generale de contract (CGC) prevederile FIDIC (Federația Internațională a Inginerilor Consultanți), subclauza 14.5 (FIDIC 1999), de regulă, nu este activă, urmând ca valoarea echipamentelor și/sau a materialelor să fie, ca și în cazul anterior, decontată la finalizarea obiectivului din cadrul contractului de lucrări sau conform schemei de plată.

Aceste situații au cauzat probleme de flux de numerar pentru antreprenori.

În acest sens, a fost convenită posibilitatea modificării contractelor de lucrări în scopul introducerii unei clauze contractuale de plată a echipamentelor și/sau a materialelor la recepționarea acestora pe șantier și întocmirea unei anexe cu tipurile și cantitățile de echipamente și/sau material care urmează a fi livrate și recepționate de către beneficiar pe șantier.

Cum vor fi aplicate clauzele

Pentru contractele noi, la momentul elaborării condițiilor contractuale, în cadrul documentațiilor de atribuire pentru contractele de lucrări, vor fi introduse clauze care permit efectuarea acestor plăți de către beneficiar către antreprenor pentru unele materiale și/sau echipamente destinate a fi încorporate în lucrările permanente, atunci când aceste materiale/echipamente sunt livrate pe șantier. În aceste condiții, ofertele operatorilor economici vor fi întocmite în consecință și vor cuprinde lista materialelor care pot face obiectul reglementării de mai sus.

Pentru contractele aflate în derulare, indiferent de modelul utilizat, autoritatea contractantă / beneficiarul privat va efectua propria analiză privind încadrarea în condiții, referitoare la modificările nesubstanțiale ale contractului cu privirea la inițierea actului adițional de modificare a contractului cu clauze referitoare la plata materialelor și/sau echipamente destinate a fi incorporate în lucrările permanente, atunci când aceste material /echipamente sunt livrate pe șantier.

 

Descărcați aici Instrucțiunea POR

 

 

 

 

Citiți și:

Intr-un proiect cu 18 scari de bloc se trece la etapa a doua de dezvoltare

In primavara va demara construirea unor blocuri cu 14.000 mp scd

Realizarea unui pasaj se scumpeste cu aproape 10 mil lei

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »