Oferte locuri de munca top

Despagubiri nefinalizate pentru drumul expres Craiova-Pitesti

Proprietarii de clădiri și terenuri de pe traseul Drumului Expres Craiova – Pitești, Lot 2, ce dețin imobile în localitățile Bârza, Piatra Olt, Slătioara și Valea Mare, susțin că nu și-au primit banii în urma exproprierilor pentru construirea obiectivului.

Conform legii, despăgubirile au fost prevăzute în bugetul pentru anul 2019 și ar fi trebui acordate de către Ministerul Transporturilor în termen de 30 de zile de la data solicitării.

Întârzierile sunt cauzate de cererile de acordare a despăgubirilor, care nu au fost încă aprobate, explică Ministrul Transporturilor într-o notă informativă.

Care este situația exproprierilor la nivelul localităților

Aproape toate documentațiile cadastrale pentru imobilele prevăzute pentru exproprieri de pe raza U.A.T Piatra Olt au fost întocmite și sunt deja înregistrate la O.C.P.I. Olt în vederea avizării și recepției.

Despăgubirile urmează să fie aprobate în momente diferite. Astfel, ulterior avizării documentațiilor cadastrale, vor putea fi organizate şedințele comisiilor de analiză a cererilor de acordare a despăgubirilor pentru toate imobilele care nu vor prezenta diferențe față de imobilele din cele două Hotărâri ale Guvernului prin care au fost declanșate exproprierile (Hotărârea Guvernului nr. 217/2019 – 555 imobile și Hotărârea Guvernului nr. 537 / 2019 – 1.803 imobile).

Ședințele comisiilor de verificare a dreptului de proprietate vor putea fi organizate în lunile mai – iunie 2021.

În cazul în care datele din documentațiile cadastrale avizate și recepționate de către O.C.P.I. Olt nu coincid cu cele din anexele Hotărârilor de Guvern, acestea din urmă vor fi modificate, urmând ca procesul verbal și hotărârea de stabilire a despăgubirilor să fie emise după această rectificare/modificare.

Referitor la situația imobilelor expropriate aflate pe raza U.A.T Balş, au fost întocmite, avizate și recepționate de către O.C.P.I. Olt, documentațiile cadastrale aferente imobilelor cu categoria de folosință curți construcții.

De asemenea, au fost emise procesele-verbale și hotărârile de stabilire a cuantumului despăgubirilor și, în cazul imobilelor pentru care au fost prezentate acte de proprietate, despăgubirile au fost deblocate. Pentru restul imobilelor, însă, nu au putut fi întocmite documentațiile cadastrale, întrucât nu au fost întocmite planurile parcelare aferente zonelor în care se află aceste imobile.

Obligația întocmirii planurilor parcelare îi revine Primăriei, în speța de față Primăriei Balş.

Ministerul Transporturilor precizează faptul că, începând cu anul 2017, CNAIR a solicitat primăriilor întocmirea/finalizarea planurilor parcelare peste care se suprapune coridorul de expropriere al Drumului Expres Craiova Pitești, județul Olt.

Ulterior, începând din septembrie 2019, Asocierea Primul Meridian SRL – Topovia 2002 SRL – Teaha&Fuzeși SCA – Portnoi și Asociații SPARL a transmis nenumărate solicitări către primăria Balş cu privire la întocmirea planurilor parcelare, însă până în prezent acest aspect nu a fost încă soluționat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

Sus
Translate »