Oferte locuri de munca top

Dezvoltarea a 6.000 de apartamente, periclitată de litigiul legat de achiziţia terenului

Metropolitan Residence Policolor

Dezvoltarea ansamblului rezidenţial Metropolitan City din Bd. Theodor Pallady, unul dintre cele mai mari proiecte rezidenţiale anunţate în ultimii ani în Bucureşti, este pusă sub semnul întrebării din cauza litigiilor izbucnite între vânzătorul terenului, compania Policolor, şi dezvoltatori, antreprenorii Dan Drăgulin şi Robertino Georgescu.

În cadrul proiectului Metropolitan City urmau să fie dezvoltate etapizat circa 5.000 – 6.000 de apartamente, precum şi o componentă de clădiri de birouri. Toate acestea pe terenul cu suprafaţa de circa 13,9 hectare al platformei industriale Policolor din Bd. Theodor Pallady, Sector 3. Cu fondurile obţinute din vânzarea terenului, producţia Policolor urma să fie mutată treptat într-un nou amplasament.

În august 2014, partenerii Metropolitan Residence, Robertino Georgescu şi Daniel Drăgulin, au încheiat cu Policolor SA  un antecontract în vederea achiziţionării terenului platformei industriale din Bd. Theodor Pallady nr. 51. Transferul dreptului de proprietate a celor trei parcele care compun terenul urma să fie realizat etapizat, în intervalul 2015 – 2017.

În urmă cu două săptămâni, Marius Văcăroiu, CEO al grupului Policolor – Orgachim, a anunţat public rezilierea antecontractului de vânzare – cumpărare încheiat cu dezvoltatorii Metropolitan Residence pentru terenul platformei industriale din Bd. Theodor Pallady. Rezilierea a fost motivată de către reprezentantul Policolor prin întârzierea efectuării plăţilor de către dezvoltatori.

“Până în acest moment nu au fost respectate termenele de plată de către potenţialii cumpărători şi avem un proces pe rol, în urma rezoluţionării de către Policolor a antecontractului de vânzare – cumpărare”, ne-au transmit reprezentanţii Policolor într-un punct de vedere oficial, la solicitarea ARENA Construcţiilor.

La rândul lor, dezvoltatorii imobiliari ne-au declarat că responsabilitatea pentru blocajul creat aparţine în exclusivitate producătorului de lacuri şi vopsele Policolor, controlat de fondul de investiţii Reconstruction Capital 2, şi în niciun caz acest blocaj nu este generat de întârzierea plăţilor de către dezvoltatori, dispuşi în orice moment să achite contravaloarea sumelor necesare achziţionării terenului de 13,9 hectare din zona Theodor Pallady.

Dezvoltatorii susțin că situaţia ar fi următoarea: conform condiţiilor contractuale, Policolor avea ca obligaţie esenţială să obţină avizul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi, mai ales, să întreprindă, în termen de maxim două luni (până cel  târziu în luna iulie 2015), măsurile necesare în scopul schimbării folosinţei terenului în „folosinţă sensibilă”, în acord cu scopul antecontractului, fiind vizată o dezvoltare rezidenţială pe terenul fostei fabrici.

Mai mult, pentru a accelera toate procedurile necesare, dezvoltatorii şi-au asumat şi au îndeplinit ulterior într-un timp foarte scurt întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe cheltuiala lor, dar în numele vânzătorului Policolor, întrucat nu puteau avea calitatea de proprietari ai terenului la momentul derulării operaţiunilor.

Dezvoltatorii susțin că nici până la acest moment Policolor nu şi-a îndeplinit obligaţiile de mediu în baza prevederilor legale şi contractuale și, fără nicio explicaţie, a rezoluţionat antecontractul în data de 14 martie a anului curent, reţinând în mod nejustificat suma de aproximativ 4 milioane de euro, avansul achitat până în prezent de dezvoltatorii imobiliari.

„Acum noi suntem în ipostaza de a nu avea nici terenul, nici banii. Mai mult, în luna martie 2016 au cerut şi rezoluţiunea antecontractului, fiind astfel nevoiţi să apelăm la justiţie pentru a contesta rezoluţiunea neîntemeiată a antecontractului şi pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate, încercând astfel să evităm riscul unor pierderi majore”, ne-a declarat Dan Drăgulin, partener Metropolitan Residence.

Mai mult decât atât, pe tot parcursul anului 2015, dezvoltatorii susțin că au făcut demersuri concrete la notariat pentru încheierea contractului de vânzare – cumpărare a primului lot de teren, arătându-se gata să plătească preţul convenit.

“Tranzacţia nu a putut fi însă perfectată la notariat întrucat notarul a constatat cu ocazia prezentării părţilor la biroul notarial, în luna martie a anului 2016, lipsa documentelor pe care trebuia să le furnizeze Policolor în vederea încheierii tranzacţiei”, susţine avocatul Claudiu Florea, partener în cadrul Ciucan şi Asociatii SCA, care îi reprezintă pe dezvoltatorii Metropolitan Residence în tranzacţia cu Policolor.

Avocatul precizează că, deşi cumpărătorii Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin au notificat Policolor la începutul anului 2016 în vederea prezentării în luna martie la sediul biroului notarial pentru a încheia contractul de vânzare – cumpărare a terenului, în aceeaşi lună, cu doar câteva zile înainte de data fixată pentru prezenţa la notariat, respectiv în 14 martie, Policolor a trasmis declaraţia de rezoluţiune a antecontractului, înţelegând în acest sens să nu mai încheie nicio tranzacţie.

“Domnii Georgescu şi Drăgulin s-au prezentat la sediul biroului notarial cu intenţia de a încheia Contractul 1, reprezentând teren liber de construcţii în suprafaţa de 32.091 mp. Ei sunt şi în prezent în imposibilitate de a dobândi dreptul de proprietate asupra terenului, ca urmare a nerespectării de către Policolor a obligaţiilor esenţiale de mediu în sarcina sa, conform art. 5.6. din antecontract, precum şi lipsei prezentării oricăror şi a tuturor documentelor necesare încheierii Contractului 1, inclusiv, dar nelimitându-se la: certificat fiscal, certificat de urbanism, documentele justificative eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului, precum şi radierea ipotecii terenului”, menționează avocatul Claudiu Florea.

Dezvoltatorii  ne-au spus că, aflându-se în faţa pericolului de a pierde terenul, dar şi suma de bani plătită în avans, au chemat în instanță Policolor, solicitând Tribunalului București declararea nulităţii absolute a declaraţiei de rezoluţiune a antecontractului şi, în consecinţă, menţinerea acestuia in vigoare, precum şi obligarea Policolor la îndeplinirea obligaţiilor esenţiale de mediu aflate în sarcina sa conform antecontractului. Judecarea cauzei a fost stabilită pentru data de 11 ianuarie 2017.

De cealaltă parte, reprezentanţii Policolor susţin că şi-au îndeplinit toate obligaţiile asumate prin antecontract.

“Compania Policolor şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile asumate prin antecontractul de vânzare – cumpărare, inclusiv cele legate de avizele de mediu”, ne-au transmit oficialii Policolor.

Reprezentanţii Policolor nu au oferit mai multe detalii despre tranzacţie, motivând că procesul se află pe rol în instanţă şi au invocat totodată confidenţialitatea datelor din antecontract.

 

* Propunerea Metropolitan pentru rezolvarea litigiului

 

Avocatul Metropolitan ne-a declarat că, lăsând la o parte contextul arătat, în prezent dezvoltatorii poartă negocieri intense cu Policolor în sensul încheierii diferendelor existente între părţi. Acest lucru ar putea fi realizat fie prin rambursarea integrală de către Policolor a sumei de circa 4 milioane de euro plătită până în prezent de dezvoltatori ca avans pentru achiziţionarea terenului, fie prin vânzarea unei suprafeţe de teren în cuantumul acestei sumei, precum şi a unei suprafeţe suplimentare reprezentând echivalentul costului îndeplinirii obligaţiilor de mediu.

“Acum negociem ori să ne dea banii înapoi şi să le lăsăm terenul, ori să ne dea cotă parte din teren, dar să vină şi cu un contract cu o firmă care să ecologizeze acel teren. Alternativ, îmi asum eu ecologizarea, dar contra cost”, afirmă Dan Dragulin.

Totodată, Dan Drăgulin a mai ţinut să precizeze un aspect foarte important în opinia domniei sale, referitor la prejudiciile de ordin financiar şi de imagine suferite de Metropolitan, afirmând că: „în realitate, prejudiciile au fost suferite de noi şi în niciun caz de producătorul de lacuri şi vopsele, întrucât tergiversarea nejustificată a perfectării vânzării terenului de către reprezentanţii Policolor a împiedicat demararea construirii ansamblului rezidenţial, în acord cu strategia noastră de afaceri, generând astfel pierderi estimate la câteva zeci de milioane de euro, afectând implicit şi imaginea companiei noastre faţă de partenerii de afaceri, potenţialii investitori în proiect şi, nu în ultimul rând, faţă de clienţii noştri”.

În prezent, Metropolitan Residence mai are în dezvoltare un proiect rezidenţial pe o parcelă învecinată platformei Policolor, pe Strada Victor Brauner. Proiectul cuprinde în total circa 400 de apartamente. Aproximativ jumătate dintre ele sunt deja gata şi au demarat lucrările pentru cealaltă jumătate.

Din 2009 şi până în prezent, dezvoltatorii Metropolitan Residence au construit circa 1.600 de locuinţe într-o serie de ansambluri rezidenţiale în Bucureşti şi Popeşti-Leordeni.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

2 Comentarii

  1. client metropolitan said:

    „imaginea companiei noastre faţă de partenerii de afaceri, potenţialii investitori în proiect şi, nu în ultimul rând, faţă de clienţii noştri”
    Stai lejer, imaginea extrem de proasta in fata tuturor exista deja, si nu din cauza Policolor.

  2. Gheorghiu Eugen said:

    Buna ziua Numele meu este Gheorghiu Tudor Eugen,locuiesc intr-un bloc construit de Metropolitan Residence,de pe strada Popesti Vest,nr.15 ,ap.81,iar din anul 2015 de cand m-am mutat in acest apartament,pe timpul iernii,cand ninge i-mi inunda balconul,curgandu-mi apa prin tavanul balconului.Am facut nenumarate sesizari,la dezvoltator,insotite si de fotografii din timpul inundatiilor dar acestia nu au facut altceva decat sa ia la cunostinta.Pentru rezolvarea problemei a intervenit si firma care administreaza blocul ,dar si ei s-au lovit de aceeasi ignoranta.Nu stiu unde as putea sa ma adresez pentru a rezolva aceasta situatie.Firma care a executat acoperisul in numele Metropolitan Residence a venit de doua ori si a dat zapada de pe acoperis promitind ca vor repara acoperisul cand se mai incalzeste,iar ultimele dati cand am incercat sa-i contactez acestia nu au mai raspuns.Nu mai spun ca ne-au promis ca in curtea imobilului sa amenajeze un spatiu de joaca pentru copii si nu l-au facut.Oamenii s-au vazut cu sacii in caruta(respectiv banii incasati pe apartamente) si nu i-au mai interesat.
    Multumesc,o zi buna.

Sus