Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, obligati sa-si declare veniturile

Dezvoltatorii imobiliari trebuie să declare, până la data de 30 iulie, veniturile obținute din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul afacerilor.

Dispoziția le-a fost adusă la cunoștință reprezentanților Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, în cadrul întrevederii pe care aceștia au avut-o cu conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În urma unei analize de risc efectuate de ANAF, s-a constatat că există nenumărate situații în care contribuabilii persoane fizice au declarat impozit pe venit din vânzarea proprietăților imobiliare, din patrimoniul personal, în condițiile în care aceștia erau obligați la plata impozitului pe venitul din proprietăți imobiliare din patrimoniul afacerii, așa cum prevede Codul Fiscal la Capitolul privind impozitul pe venit „Venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal”.

ANAF precizează că, având în vedere acest fapt, contribuabilii persoane fizice sunt invitați să-și clarifice situația fiscală referitoare la declararea și plata impozitului pe veniturile obținute din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul afacerii până la data de 30 iulie 2017.

După această dată, acești contribuabili persoane fizice vor fi supuși inspecției fiscale, în baza analizei de risc efectuate.

Lorena Ciobanu, avocat asociat ONV LAW, ne-a spus:

Potrivit art. 111 din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat potrivit OUG 3/2017, la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
Reglementarea impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare reprezintă o categorie a impozitului pe venitul persoanelor fizice, distinctă de impozitul pe veniturile din activități independente, salarii, etc. Fiecare categorie de venit este guvernată de dispoziții speciale privind impozitarea, aplicabile particular veniturilor obținute din respectivele surse.
Pe de altă parte, veniturile din activități independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente, conform art. 67 din Codul Fiscal.
Exercitarea unei activități independente presupune desfășurarea acesteia cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu și urmărind obținerea de venituri, astfel cum se explică în normele de aplicare a Codului Fiscal.
În aceste condiții, în practică există situații în care s-a considerat că pentru veniturile rezultate din vânzarea bunurilor imobile care provin din activităţi comerciale, se va datora un impozit pe venit de 16%, la care se mai pot adăuga șic ontribuții sociale în anumite condiții. În virtutea principiului unicității impunerii, impozitul pe venitul obţinut din vânzarea bunurilor din patrimonial personal nu s-ar mai datora în această ipoteză.
În cazul activităților independente cota de impozit de 16% se aplică asupra venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus