Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii imobiliari, scutiti de anumite obligatii fiscale

Dezvoltatorii imobiliari sunt pe cale să primească unele avantaje fiscale. Astfel, în cazul tranzacțiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se vor anula diferențele de obligații fiscale principale, respectiv impozitul pe venit și contribuțiile sociale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora. Aceasta, ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independentă obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iunie 2017, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Așa sună propunerea legislativă privind anularea unor obligații fiscale, inițiată de patru deputați PNL, printre care și președintele interimar Raluca Turcan. Inițiatorii motivează: „Promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea îndreptării situațiilor apărute în practică din cauza aplicării neunitare a legislației fiscale de către organele fiscale referitoare la impozitarea veniturilor obținute de persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare, opinii care au dus la impozitarea diferită a aceluiași tip de venit obținut de aceeași categori de contribuabili. Impozitarea veniturilor obținute de către persoanele fizice atunci când acestea acționează ca și un dezvoltator imobiliar, respectiv transferă proprietăți imobiliare, altele decât locuințele utilizate în scop personal este abordată diferit de organele fiscale competente. Astfel, aceste venituri sunt încadrate fie în categoria veniturilor din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, fie în categoria veniturilor din activități independente”.

Propunerea legislativă mai precizează că organul fiscal nu reîncadrează veniturile obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independentă și nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017.

„În general, practica impozitării acestora a fost aceea de a aplica impozit pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, impozit calculat, reținut și declarat decătre notarii publici”, mai arată inițiatorii.

Anularea obligațiilor fiscale se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare care se comunică contribuabilului. În cazul în care, înainte de intrarea în vigoare a legii, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligații de natura celor prevăzute în articolul 1 din lege, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligațiile fiscale se scad din evidența analitică pe plătitor pe bază de borderou de scădere.

Procedura de aplicare a prezentei legi se aprobă prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare.

„În acest context general, se naște riscul ca veniturile obținute de către dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice, care au fost supuse impozitului pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, impozit calculat, reținut la sursă, declarat și plătit de notarii publici, să fie reconsiderate drept venituri din activități independente urmând să fie supus impozitării în mod corespunzător (cu impozit pe venit în cotă de 16% și contribuții sociale). O astfel de situație nu ar fi însă corectă, având în vedere inconsecvența în modul de abordare al autorităților fiscale, atât în timp, cât și din punct de vedere teritorial”, adaugă expunerea de motive.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus
Translate »