RESIDEO

Director ADP judecat pentru luare de mita

Director general al Administrației Domeniului Public Sector 1, Alin Vieru a fost trimis în judecată în stare de libertate de către procurorii DNA sub acuzația de luare de mită. În același dosar sunt judecați și șeful Serviciului Juridic din cadrul ADP sector 1, Anca-Maria Gagu și un consilier local din sectorul 1, Viorel-Daniel Chirvasă, pentru mărturie mincinoasă.
Conform procurorilor DNA, în perioada iunie-iulie 2017, Alin Vieru în calitatea menționată mai sus, prin intermediul subordonatului său Alin-Nicolae Stoian, inspector de specialitate în cadrul Serviciul Tehnic, ar fi pretins de la reprezentantul unei asocieri de firme (martor în cauză) plata unui procentaj de 10% (în total 1.804.800 lei) din valoarea unui contract de prestări servicii în favoarea beneficiarului ADP sector 1.
Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce vizau derularea în bune condiții a contractului respectiv.
Ulterior, în baza acestei înțelegeri mai menționează procurorii, Alin-Nicolae Stoian ar fi primit de la martor, pentru directorul general ADP Sector 1, sumele de 13.600 lei respectiv 6.800 lei, reprezentând mita „corespunzătoare” pentru lunile aprilie-iulie 2017, din care și-ar fi însușit cea de-a doua tranșă.
Deoarece, suma de 13.600 lei reprezenta doar circa 1/5 din suma pretinsă lunar, inculpatul Alin Vieru i-ar fi spus domnului Stoian să remită banii respectivi, fără nicio explicație, consilierului local Viorel-Daniel Chirvasă.
Fiind audiați în acest dosar, inculpații Anca-Maria Gagu și Viorel-Daniel Chirvasă ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu Alin-Nicolae Stoian un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În prezența avocatului său, Alin-Nicolae Stoian a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
Trebuie precizat că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Citiți și:

Un important spital, in pregatire pentru extindere

O retea de termoficare va intra in reabilitare

Peste 11 mil. lei pentru transformarea unei strazi in zona pietonala

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus
Translate »