Oferte locuri de munca top

Energie regenerabila: ce se modifica in certificarea biomasei

Importanța biomasei a crescut odată cu intrarea în vigoare a obligațiilor de a construi numai clădiri cu un consum de energie aproape egal cu zero, consum ce trebuie asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie.

Noi modificări pentru certificatele de origine a biomasei provenite din silvicultură și industriile conexe, utilizată în producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie au intrat ieri în vigoare.

Procedura de emitere a acestora a fost schimbată prin ordinul ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Prin masa provenită din silvicultură și industriile conexe, pentru care se emit certificate de origine, se înțelege  fracțiunea biodegradabilă a produselor rezultate din prelucrarea primară și secundară pe teritoriul României a lemnului recoltat de pe teritoriul național sau provenit din import/schimburi intracomunitare – coajă, rumeguș, lemnul sub formă de așchii sau particule, tocătura provenită din liniile de profilare, capetele și flancurile buștenilor, resturi de lemn, rezultate în urma prelucrării sau reciclării materialelor lemnoase, precum și materialele lemnoase declasate în incinta proprie ca urmare a procesului tehnologic de prelucrare a materialelor lemnoase. Prevederea deja existentă pentru tocătura de lemn rămâne în vigoare.

Totodată, în situația menționării în avizul de însoțire a materialelor lemnoase/avizul de însoțire a mărfii a grupelor de specii forestiere la „specie”, se va lua în considerare specia din cadrul grupei respective cu puterea calorifică cea mai mică, corespunzătoare umidității de 30%.

De asemenea, producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie vor depune o documentație la structura teritorială de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, care va cuprinde un nou document: borderoul avizelor de însoțire a materialelor lemnoase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus