Oferte locuri de munca top

Estimari: constructiile ingineresti le vor depasi pe cele rezidentiale

Impactul pandemiei de coronavirus asupra sectorului construcțiilor din țara noastră a fost resimțit mai puțin puternic anul acesta, deoarece nu au fost oprite proiectele în curs de execuție și, astfel, piața a crescut ușor (3,8%). Aceasta potrivit raportului de iarnă al Eastern European Construction Forecasting Association.

Dar cum întreaga economie va avea nevoie de câțiva ani pentru a-și reveni după criza sanitară din 2020, volumul lucrărilor de construcții din țara noastră  este de așteptat să scadă anul viitor (-2%) iar revenirea să înceapă din 2022 (+ 2,8%).

Pandemia va afecta anul viitor construcțiile rezidențiale, deoarece în acest an au început mai puține proiecte noi decât era de așteptat. În același timp, este de așteptat ca recesiunea să continue să reducă puterea de cumpărare.

Construcția de birouri este în pauză din cauza cererii mai mici pentru construcții noi, odată cu extinderea schemei de lucru la domiciliu și cu regândirea de către firme a utilizării birourilor tradiționale.

Scăderea comerțului internațional a afectat construcțiile industriale, dar pe măsură ce frontierele s-au deschis și exporturile au început să redreseze.

Construcțiile inginerești au cea mai bună perspectivă de creștere datorită creșterii estimate a investițiilor guvernamentale, în condițiile în care 60% din finanțarea UE pentru infrastructură este încă necheltuită din bugetul 2014-2020.

Sectoarele de construcții din țările balcanice în ansamblu au rezistat relativ bine până acum pe perioada pandemiei. Cu toate acestea, se preconizează că regiunea va avea încă un an negativ în 2021, înainte să se reia trendul crescător în 2022.

Întrucât actuala perioadă de programare a UE se apropie de sfârșit, este de așteptat ca proiectele de construcii inginerești să fie forța motrice în perioada următoare, depășind  construcțiile de clădiri.

Analiștii preconizează că piața totală a construcțiilor va stagna în 2021, dar 2022 ar putea aduce o creștere de aproximativ 4%. Pe baza priorităților sale, fondul de recuperare NextGenerationEU este, de asemenea, de sprijin atât pentru construcția de clădiri, cât și pentru sub-piețele de construcții civile. Specificațiile sale (pentru ce și când) la nivel de țară sunt încă necunoscute.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

Sus