Oferte locuri de munca top

Estimari: cresteri accentuate de preturi in constructii, industria prelucratoare si in retail

Creșteri accentuate de preț sunt estimate pentru următoarele trei luni de către managerii firmelor din sectorul construcțiilor, din industria prelucrătoare și din comerțul cu amănutul. De asemenea, creșteri de prețuri vor fi și în sectorul prestărilor de servicii.

Acestea sunt estimările făcute de managerii din domeniile respective în cadrul anchetei de conjunctură din luna mai a acestui an a Institutului Național de Statistică.

* Construcții

Pentru următoarele trei luni managerii din construcții estimează o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +20%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +61%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Un mare centru logistic va fi dezvoltat de investitori romani 

* Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +31).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +43%).

* Comerţ cu amănuntul

În comerţul cu amănuntul este o tendinţă de creștere a activităţii economice pentru următoarele trei luni, potrivit estimărilor făcute de managerii din domeniu (sold conjunctural +23%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +55%).

Hotel cu spatii pentru evenimente, proiect al unei firme de constructii

* Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +29%).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

 

Sus
Translate »