Oferte locuri de munca top

Estimari pozitive privind constructiile in perioada urmatoare

Activitatea în sectorul construcțiilor se va intensifica în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, după cum estimează managerii din domeniu.

Astfel, volumul producției în activitatea de construcții va crește în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu trimestrul al doilea, conform unui sondaj realizat de Institutul Național de Statistică în rândul managerilor de firme.

Potrivit estimărilor din luna iulie, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

La rândul lor, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

Activitatea de fabricare a băuturilor va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +49%), în timp ce, activitatea de fabricare de mașini, utilaje și echipamente va înregistra scădere (sold conjunctural -18%).

Referitor la numărul de salariaţi managerii estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -13% pe total industrie prelucrătoare.

În ceea ce privește preţurile produselor industriale managerii prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +8%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Pentru următoarea perioadă, managerii firmelor din comerț estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

In ce privește serviciile, conform estimărilor cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »