Oferte locuri de munca top

Estimari: Scaderi mari ale productiei industriale pe piata interna

Anul curent a debutat cu noi probleme economice legate de explozia preţurilor materiilor prime, produselor energetice și alimentelor de bază și de menţinerea unor blocaje în lanţurile de aprovizionare a unor sectoare industriale. Toate acestea pe fondul problemelor generate de războiul din țara vecină.

Pentru trimestrul al II-lea este estimată o tendință uşor negativă a evoluției industriei, raportată la realizările perioadei corespunzătoare a anului precedent. Aceasta în urma centralizării și analizei estimărilor agenţilor economici, care au fost selectați să participe la realizarea anchetei de conjunctură a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

În ceea ce privește producţia industrială și productivitatea muncii, se anticipează ușoare reduceri, coroborate cu scăderi mai ample ale cifrei de afaceri pe total, respectiv pe piaţa internă.

Noi spatii industriale, propuse in aceeasi localitate

Stocurile de produse finite, precum şi costul unitar cu forţa de muncă se vor încadra pe un palier pozitiv.

 

Trimestrul II față de perioada similară a anului trecut

Este de așteptat ca producţia industrială să scadă cu 2,7%, la nivelul celui de-al doilea trimestru al anului curent.

În condiţiile unei posibile scăderi de 10,2% în volum a cifrei de afaceri pe piaţa internă, respectiv a unei diminuări de 3,6% a cererii externe, se estimează ca cifra de afaceri pe total industrie să reducă cu 7,3%.

Stocurile de produse finite sunt prevăzute să înregistreze o creştere importantă de 11,6%, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, ce urmează după majorări însemnate în perioadele similare, de-a lungul anului 2021 şi începutul anului 2022.

 

Semestrul I față de cel similar de anul trecut

Pentru semestrul I al anului curent, comparativ cu primul semestru din anul precedent, se estimează o evoluţie uşor negativă a producţiei industriale, respectiv scăderi mai ample în cazul cererii pe piaţa internă.

Astfel, se prognozează o reducere de 1,5% a producţiei industriale, avându-se în vedere o scădere de 14,2% a cererii pe piaţa internă şi o micşorare de 1,6% în cazul cererii pe piaţa externă.

Nou parc fotovoltaic pe un teren de peste 5 ha

În aceste condiţii, volumul cifrei de afaceri pe total industrie este estimat să se diminueze cu 8,6%, faţă de nivelul înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2021.

Stocurile de produse finite pot creşte în această perioadă cu circa 19%, continuându-se valorile însemnate ale acestui indicator.

Numărul mediu de salariaţi este posibil să înregistreze o reducere de 0,4% la nivelul primului semestru, ceea ce ar conduce la o scădere de productivitate de 1,1%.

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus