Oferte locuri de munca top

Evolutia sectorului imobiliar comercial, in viziunea bancherilor

Expunerea totală a sectorului bancar față de piața imobiliară comercială a continuat să se ajusteze, situându-se la un nivel de 61,5 miliarde lei în septembrie 2018, comparativ cu 66 miliarde leiîn aceeași perioadă a anului trecut, conform unui raport al Băncii Naționale aRomâniei.

Expunerile directe, reprezentate de împrumuturile acordate firmelor din sectoarele construcții și imobiliar, cumulau 19 miliarde lei în septembrie 2018, având o pondere de 18% în totalul portofoliului corporativ al băncilor (în ușoară scădere, de la 20% în luna septembrie 2017).

Sănătatea financiară a companiilor din sectoarele construcții și imobiliar

Sectoarele construcții și imobiliar au avut evoluții mixte din punct de vedere al performanțelor economico-financiare în anul trecut.

La nivelul construcţiilor, profitabilitatea a urmat o traiectorie ascendentă, în timp ce în domeniul imobiliar s-a remarcat o încetinire. Astfel, rentabilitatea capitalurilor în cazul constructorilor s-a situat peste media pe economie, ajungând la un nivel de 24,8 % în anul 2017(față de 21,9 % în anul anterior).

În cazul sectorului imobiliar, deşi ROE rămâne în teritoriu pozitiv, s-a înregistrat o diminuare a valorii acestui indicator (dela 15,4% în anul 2016 la 11,8% în anul 2017). Pe de altă parte, nivelul de îndatorare, în raport cu capitalurile, s-a majorat pe palierul firmelor din construcţii, iar pe segmentul imobiliar acesta a continuat să se ajusteze.

Pentru ambele sectoare, însă, gradul de îndatorare se menţine peste pragul de semnal.

Evoluția pieței imobiliare comerciale

Similar evoluţiilor de pe segmentul rezidenţial, şi piața imobiliară comercială a cunoscut o încetinire în prima jumătate a anului 2018.

Cu toate acestea, analizele indică faptul că piațaimobiliară comercială din regiune prezintă în continuare un interes crescutpentru investitorii locali și internaționali, ca urmare a condițiilor macroeconomice favorabile, randamentelor atractive și potențialului pieței muncii, inclusiv din perspectiva costurilor reduse cu personalul.

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor, pe segmentul spaţiilor de birouri se observă o menţinere la un nivel relativ constant,însoţită de o scădere a ratelor de neocupare, de la 9,8% la sfârșitul anului 2017 la 9% la iunie 2018. Continuarea tendinţei descrescătoare a ratei de neocupare poate genera presiuni în sensul creşterii chiriilor, în condiţiile comprimării ofertei.

În perioada pre – criză, rata de neocupare pentru spațiile de birouri era puțin peste zero la sută, iar în 2009 – 2010 a urcat spre nivelul de 20%, deși stocul total de spații a crescut de aproape 4 ori.

Chiriile continuă să se situeze la niveluri semnificativ inferioare față de perioada 2007, având o evoluție constantă în ultimii ani, atât în domeniul spațiilor de birouri, cât și al celor industriale, în contextul unei rate de neocupare în scădere.

Cu toate acestea, randamentele pentru amplasările primarese mențin ridicate, superioare regiunii (7,5 % pentru segmentul birourilorcomparativ cu 4,75 % în Polonia și 6 % în Ungaria). Acest lucru poate sugera operspectivă de dezvoltare pe termen lung favorabilă sectorului imobiliarcomercial în România.   

  

 

   

Citiți și:

 

  

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

 

 

Sus