Oferte locuri de munca top

Evolutii contradictorii pe piata imobiliara comerciala

Deși piața imobiliară comercială s-a revigorat în partea a doua a anului trecut, bancherii au observat evoluții contradictorii: sectorul de retail și cel industrial sunt caracterizate de o rată de neocupare scăzută și un nivel al tranzacțiilor în creștere, pe când valorile tranzacțiilor pentru sectorul de birouri s-au diminuat, iar rata de neocupare pentru acest segment s-a deteriorat.

Astfel, în cazul pieței imobiliare comerciale, volumul tranzacțiilor a crescut cu 60% în anul trecut față de cel precedent, până la 920 milioane euro. Însă, s-a situat cu 9% sub nivelul înregistrat în cursul anului 2019, conform unui raport BNR.

Aproape jumătate din volumul total de investiții a fost direcționat către spațiile de birouri (45%). Cu toate acestea, valoarea investițiilor s-a diminuat cu 12% față de anul anterior.

Însă, se poate observa o cerere robustă pentru investițiile în spații industriale.

Supermarket, pe un teren cu functiuni industriale

Acestea s-au triplat comparativ cu anul anterior, reprezentând 30% din total.

În acelși timp, investițiile în clădiri de tip retail s-au majorat cu 12% față de anul anterior.

Principalele surse au continuat să fie reprezentate de capitalul străin, capitalul autohton consemnând 12% din totalul volumului de investiții.

Ratele de neocupare pentru sectorul retail (3%) și industrial (3,9%) se mențin la niveluri reduse, fiind susținute o evoluție robustă a consumului.

Rata de neocupare pentru birouri se află totuși pe un trend ascendent (13,1%, +0,7 puncte procentuale față de anul anterior), pe fondul continuării desfășurării activității în formatul de telemuncă.

Oferta a înregistrat o tendință în scădere, indicele lucrărilor de construcții nerezidențiale diminuându-se cu 5% în perioada martie 2021-aprilie 2022. Valoarea autorizațiilor de construcții a crescut cu 3% în aceeași perioadă de referință, situându-se cu 3 puncte procentuale sub valoarea înregistrată la decembrie 2019.

Noua cladire de birouri pentru un important producator local

Creditele bancare

Expunerea sectorului bancar față de piața imobiliară comercială se menține la un nivel ridicat (53% din creditul acordat companiilor nefinanciare, martie 2022).

Aceasta atât prin expunerile directe către sectoarele imobiliar și construcții (29 miliarde lei, martie 2022), cât și indirect prin împrumuturile cu garanții imobiliare acordate firmelor din alte sectoare de activitate (51 miliarde lei, martie 2022).

Valoarea creditelor acordate companiilor din sectoarele construcții și imobiliar a înregistrat un avans de 10% în luna februarie 2022, în termeni anuali, cu circa 14 puncte procentuale inferior ratei de creștere a volumului total de credite acordate sectorului companiilor nefinanciare în aceeași perioadă de referință.

Situația neperformanței creditelor acordate companiilor din sectoarele imobiliar și construcții a continuat să se îmbunătățească, situându-se la nivelul de 6% în luna martie 2022, de la peste 39% în 2015.

În ceea ce privește segmentul creditelor cu garanții imobiliare comerciale, rata de neperformanță este în ușoară scădere, ajungând la valoarea de 8,1% în luna martie a anului curent, mai spun bancherii.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus