Oferte locuri de munca top

Exceptii de la retinerea ratei forfetare in proiectele finantate cu fonduri UE

O nouă prevedere va fi inclusă în Ordonanța de Urgență pentru sancționarea și prevenirea neregulilor în utilizarea și obținerea fondurilor europene și a fondurilor publice. Aceasta a fost propusă de un deputat, în procesul de legiferare a OUG nr. 80/2019. Proiectul de lege a fost trecut ieri de Camera Deputaților cu 310 voturi „pentru”.

Amendamentul propus are în vedere ca beneficiarii proiectelor aprobate la finanțare cu o rată forfetară să fie exceptați de la reținerea ratei forfetare de 6% aferentă contribuției lor până la implementarea a 75% din proiect, cheltuielile eligibile fiind rambursate în proporție de 100% din fonduri europene.

Deputatul susține că în circumstanțele excepționale generate de pandemie, întreprinderile de toate tipurile se pot confrunta cu o lipsă severă de lichiditate. De asemenea, întreprinderile solvabile sau mai puțin solvabile se confruntă cu o lipsă bruscă sau chiar indisponibilitate de lichiditate. Acest lucru este valabil în special pentru operatorii regionali de apă, în contextul în care utilizatorii serviciului plătesc cu întârziere sau amână plata facturilor aferente serviciului, ceea ce pe termen scurt şi mediu poate afecta grav situaţia economică a acestora, cu posibile consecințe chiar si pe termen lung, periclitând atât aprobarea proiectelor prin îngreunarea justificării sustenabilității acestora, cât şi implementarea efectivă.

Astfel, a fost necesară facilitarea aprobării unor noi proiecte şi evitarea unor eventuale blocaje în implementare. Aceasta prin prorogarea, până la atingerea unui nivel în implementare a proiectului de 75%, a momentului în care beneficiarii proiectelor POIM de apă şi apă uzată aprobate pe baza ratei-forfetare au obligația de a face dovada sumelor aferente veniturilor nete generate de proiect şi de a asigura contribuția de 6% din proiect precum şi finanțarea, până la același moment a cheltuielilor eligibile (inclusiv a sumelor aferente ratei forfetare de 6%) în proporție de 100% din fonduri externe nerambursabile.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus