Oferte locuri de munca top

Finantarea pentru Spitalele Regionale Cluj si Craiova

Vor începe pregătirile pentru asigurarea finanțării lucrărilor de investiții publice la spitalele regionale de urgenţă Cluj și Craiova. Guvernul va aproba astăzi acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru aceste proiecte, iar pe baza acestuia vor putea fi derulate celelalte etape ale contractării împrumutului.

Ministerul Sănătății are în vederea construirea a trei spitale regionale în Iași, Craiova și Cluj, cu un cost toal de 1,64 miliarde de euro, din care Programul Operațional Sănătate 2021-2027 va putea acoperi suma de 500 milioane de euro. Împrumuturile de la BEI vor completa această finanțare.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile

Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie/obstetrică. Acesta va prelua și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj.

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o

amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea 7 niveluri, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare, iar partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3.

Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare. Va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea

849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, etc. Conform indicatorilor tehnico-economici aprobați în anul 2019, valoarea proiectului SRU Cluj este de 539,6 milioane euro, din care cost net 454 milioane euro. La aceasta se adaugă costurile operaționale (cheltuieli necesare și/sau de management pentru implementarea corespunzătoare a proiectului, care nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau care nu sunt asigurate din fonduri

europene nerambursabile) în valoare netă de circa 1,5 milioane euro.

Spitalul regional de urgență Craiova (SRU Craiova) va înlocui și prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, care în prezent funcționează ca principal spital de urgență pentru Regiunea Sud Vest din România.

Clădirea principală a spitalului, care include toate departamentele principale ale

spitalului, este un complex de construcții cu 7 niveluri – subsol, parter și 5 etaje superioare.

Suprafața totală construită desfășurată a spitalului va fi de aproximativ 165.256 mp.

Amprenta clădirii este de 32.840 mp.

Complexul spitalicesc este însoțit de o parcare subterană independentă pe două etaje, cu o suprafață totală de 25.627 mp. Și aici va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135 cu cerințele sale operaționale specifice. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea

807 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 35 de paturi pentru chirurgie

de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi, 52 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, 8

paturi cateterism cardiac, 20 paturi chimioterapie, servicii avansate de imagistică,

radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională etc.

Conform indicatorilor tehnico-economici, valoarea proiectului SRU Craiova este de 602,74 milioane euro, din care costul net este de 507 milioane euro. La aceasta se adaugă costurile operaționale în valoare netă de circa 1,5 milioane euro.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

 

Sus