Oferte locuri de munca top

Fluctuatii pe piata otelului

Cu toate că cifrele finale pentru anul 2018 arată că piața oțelului din Uniunea Europeană a crescut, totuși previziunile estimează o scădere ușoară în 2019. Măsurile preliminare de salvgardare instituite începând cu mijlocul anului trecut nu au putut împiedica creșterea importantă a importurilor din țări terțe pe parcursul anului.În consecință, producătorii locali de oțel se confruntă cu importuri din afara UE de produse de oțel deflectate și cu preț redus, arată Asociaţia Europeană a Oţelului.

În ultimul trimestru al anului trecut, livrările interne de la fabricile din UE pe piața UE au scăzut cu 2,1% față de aceeași perioadă a anului 2017. Acesta a fost rezultatul creșterii importurilor din țări terțe cu 16,3% de la un an la altul, în contextul aplatizării cererii de oțel. Importurile s-au ridicat la 9,6 milioane de tone și au reprezentat 24,7% din cererea de oțel din UE.

Pe parcursul întregului an, consumul aparent de oțel a crescut cu 3,3%. Importurile din țări terțe au crescut cu 12,6%, ceea ce contrastează cu o creștere de 1,7% a livrărilor interne. Măsurile preliminare de salvgardare impuse de Comisia Europeană în iulie 2018 au sprijinit limitarea volumelor de import în a doua jumătate a anului, comparativ cu volumele extraordinar de mari de importuri care au debarcat în UE în prima jumătate a anului.

Perspectivele privind cererea de oțel din UE sunt subestimate

Scenariul de bază pentru dezvoltarea utilizării finale a oțelului arată doar o creștere marginală în anii 2019 și 2020. Având în vedere incertitudinea prezentă pe piața oțelului a UE din punctul de vedere al cererii și ofertei, stocurile de oțel vor fi gestionate cu grijă. Consumul aparent de oțel este estimat să scadă cu 0,4% pe tot parcursul anului 2019, dar consumul aparent de oțel ar putea crește cu 1,3% în 2020.

Sectoarele utilizatoare de oțel Creșterea totală a producției în sectoarele UE care utilizează oțel a scăzut și mai mult în al patrulea trimestru al anului 2018. Cea mai puternică încetinire s-a înregistrat în sectorul automobilelor, urmată de sectorul construcțiilor de mașini, industria țevilor din oțel și industria bunurilor metalice. Între timp, activitatea de producție din sectorul construcțiilor nu a înregistrat o încetinire a creșterii, continuând să se extindă într-un ritm sănătos.Pe măsură ce consumul privat și cheltuielile guvernamentale vor continua să crească, atât exporturile, cât și investițiile sunt expuse riscului de a nu se ridica la nivelul așteptărilor în cazul unui ”hard Brexit” și al unei creșteri  a măsurilor protecționiste globale. Gradul ridicat de incertitudine cu care se confruntă sectorul corporatist are în mod clar potențialul de a conduce la o lipsă de încredere, iar deciziile de investiții vor fi amânate până când condițiile comerciale și situația Brexitului vor fi clarificate.

 

 

 

Citiți și:

Noi turnuri propuse in Capitala

Teren de peste 2 ha, cu blocuri cu 15 niveluri 

Manopera mai scumpa pentru anumite lucrari

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Sus