Oferte locuri de munca top

FMI recomanda Romaniei prudenta fiscala si prioritizarea investitiilor

România va înregistra în 2017 o creştere economică de 4,2%, sprijinită de stimularea continuă a consumului privat printr-o nouă rundă de relaxare fiscală şi de majorări ale salariilor. Pe termen mediu creşterea se va tempera la circa 3,5% pe an, preconizează reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional într-un raport referitor la ţara noastră.

România şi-a consolidat considerabil economia după criza financiară globală. Creşterea a fost solidă, iar şomajul este scăzut. Datoriile publice şi dezechilibrele fiscale şi de cont curent sunt moderate în comparaţie cu multe alte pieţe emergente, adaugă reprezentanţii FMI.

În pofida creşterii economice, persistă însă provocări semnificative, iar ritmul progresului în privinţa politicilor publice a scăzut.

De asemenea, convergenţa veniturilor din România cu cele din Uniunea Europeană a încetinit, iar rata sărăciei este printre cele mai ridicate din UE.

Deficitul bugetar ajustat ciclic a crescut cu 1,5% din PIB în 2016, reflectând reduceri mari ale ratei de impozitare şi creşterea salariilor. Inflaţia nominală a rămas scăzută din cauza diminuărilor indirecte de taxe, ajustărilor administrative ale preţurilor, inflaţiei reduse din zona euro şi preţului mic al petrolului.

Pe de altă parte, tăierile succesive de taxe şi majorările salariale care depăşesc câştigurile din creşterea productivităţii au încurajat consumul, în detrimentul investiţiilor, care au rămas slabe.

“O reorientare a politicilor, de la stimularea consumului la susţinerea investiţiilor, este necesară pentru reducerea sărăciei, susţinerea creşterii pe termen mediu şi accelerarea ritmului convergenţei către nivelul veniturilor din UE”, recomandă experţii FMI.

În opinia FMI, percepţia diminuării prudenţei fiscale sau a instituţiilor ar putea afecta negativ încrederea pieţei. Acest lucru, împreună cu tensiuni politice sporite, ar putea eroda consumul şi investiţiile, ar putea creşte costul împrumuturilor guvernamentale şi exercita presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanţurile băncilor prin expunerile lor în valută.

“Menţinerea unor niveluri adecvate de rezervă, a unui curs de schimb flexibil şi a rezervelor fiscale vor contribui la combaterea acestor riscuri. Politicile economice prudente şi paşii vizibili pentru a accelera ritmul reformelor structurale şi pentru a îmbunătăţi guvernarea ar trimite un semnal puternic despre România ca un loc bun pentru a face afaceri”, mai spun reprezentanţii FMI.

FMI mai atenţioneză  că, deşi datoria publică a României este relativ scăzută, expansiunea fiscală recentă şi prognozată nu este justificată de poziţia ciclică a economiei.

Reducerile fiscale succesive au diminuat veniturile, în timp ce ponderea salariilor şi a pensiilor a crescut în detrimentul  investiţiilor. Reprezentanţii FMI subliniază că “vor fi necesare măsuri suplimentare pentru menţinerea deficitului fiscal sub ţinta autorităţilor de 3% din PIB în 2017”.

Experţii FMI atrag atenţia că proiectul legii salarizării unitare şi implementarea unor reduceri fiscale suplimentare prezintă riscuri pentru echilibrul fiscal. Ei recomandă să fie menţinut un deficit pe termen mediu de 1,5% din PIB pentru a menţine o zonă-tampon şi pentru a reduce treptat datoria publică. Totodată, este necesară evitarea unor reduceri fiscale suplimentare, o creştere moderată a pensiilor şi o evaluare cu atenţie, însoţită de o modificare a proiectul legii salarizării unitare, în conformitate cu spaţiul fiscal disponibil şi obiectivele fiscale pe termen mediu.

Reprezentanţii FMI au apreciat eforturile de sporire a eficienţei sectorului public. Printre acestea se numără consolidarea administrării veniturilor, creşterea eficienţei cheltuielilor şi consolidarea transparenţei şi a angajamentelor de a controla programele de investiţii locale.

În ceea ce priveşte mediul privat, s-au înregistrat progrese bune în reducerea creditelor neperformante din sectorul bancar.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus