Oferte locuri de munca top

Fondul pentru mediu: noi termene de declarare și de plată

Operatorii economici vor contribui la Fondul pentru mediu cu 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrării, obținute de către generatorul deșeurilor, respectiv deținătorul bunurilor destinate dezmembrării, persoană fizică sau juridică.

Această obligație fiscală are termen de declarare lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfășurat activitatea.

Reglementarea face parte din proiectul de Ordin al ministrului Mediului, Daniel Constantin, referitor la Declarația privind obligațiile la Fondul pentru mediu, proiect supus dezbaterii publice până pe 26 ianuarie.

Aceasta nu este singura obligație fiscală la Fondul pentru mediu pe care proiectul normativ o implementează.

Astfel, după ce OUG 39/2016 a introdus noi tipuri de contribuții la Fondul pentru mediu, inițiatorii noului proiect nromativ au considerat că sunt necesare noi termene de declarare și de plată pentru operatorii economici autorizați.

„Sumele se rețin prin stopaj la sursă de către operatorii economici care desfășoară activități de colectare și/sau valorificare a deșeurilor, care au obligația să le vireze la Fondul pentru mediu”, arată inițiatorii.

Tot lunar vor fi declarate și taxele încasate de la proprietarii sau administratorii de depozite pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate de terți în vederea eliminării prin depozitare.

De asemenea, același termen de declarare este prevăzut și pentru contribuțiile de 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase sau a materialelor lemnoase obținute de către administratorul pădurii.

Pentru obligațiile aferente anului precedent, contribuția de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care  introduc pe piața națională bunuri ambalate sau anvelope, termenul de declarare este anual, până la data de 25 ianuarie inclusiv.

Aceeași prevedere se aplică și pentru contribuția de 100 lei/tonă, datorată de unitățile administrativ-teritoriale, în cazul în care acestea nu și-au îndeplinit obiectivul anual de reducere cu 15% a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare. Conform acestui scenariu, plata se va face pentru diferența dintre cantitatea efectiv depozitată și cantitatea reprezentând 85% din cea depozitată, în anul anterior.

„Depunerea Declarației privind obligațiile la Fondul pentru mediu se realizează de contribuabilii persoane juridice, cumulat, atât pentru activitatea proprie, cât și pentru activitatea entităților fără personalitate juridică ale acesteia”, adaugă inițiatorii.

Descarca si citeste proiectul:

 

 

 

 

 

 

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 (click aici)

Sus