Oferte locuri de munca top

Functionarii publici condamnati definitiv nu pot fi concediati usor

Contractele de muncă ale funcționarilor publici condamnați definitiv nu pot fi desfăcute de către angajator, deoarece legislația în vigoare nu prevede acest lucru. Cu o astfel de situație s-a confruntat conducerea ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice..

Recent, Narciza Nedelcu a fost repusă în funcția de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași, după ce aceasta a fost condamnată definitiv la 3 ani cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

”Doamna Narciza Nedelcu ocupă postul de director al OCPI Iași în temeiul unui contract individual de muncă, încheiat în anul 2009, în urma organizării unui concurs. În momentul în care a început urmărirea penală împotriva doamnei Narciza Nedelcu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, conducerea ANCPI a decis suspendarea acesteia din funcție, deși legislația în vigoare nu prevedea această măsură ca fiind obligatorie.

Astfel, contractul individual de muncă al doamnei Narciza Nedelcu a fost suspendat, în temeiul prevederilor art. 52 alin. 1 lit. b din Codul muncii, potrivit căruia: «Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situatii: (…) b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecatoreşti»”, se arată într-un comunicat ANCPI.

„Ținând cont de angajamentele de integritate asumate de actualul guvern, ne-am fi dorit să nu ne confruntăm cu o asemenea situație neplăcută, însă, dată fiind decizia instanței, suntem obligați să luăm act de aceasta și să o respectăm”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

Astfel, în prezent, doamna Narciza Nedelcu nu poate fi demisă. Potrivit art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

Mai mult decât atât, printr-o decizia din 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis că dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că sunt aplicabile numai în situaţia în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar, fiind în imposibilitate fizică de a se prezenta la locul de muncă.

În comunicatul ANCPI se mai precizează că instanţa de judecată a dispus, de asemenea, suspendarea executării pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin 1 lit. a, teza a II-a si lit. b din Codul penal din 1968.

Așadar, ca urmare a deciziei instanței de judecată, ANCPI a fost obligată să înceteze suspendarea contractului individual de muncă al doamnei Narciza Nedelcu și să o repună în funcția deținută anterior.

UPDATE Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a revocat-o, la cerere, din funcția de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași pe doamna Narciza Nedelcu.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »