Oferte locuri de munca top

Furnizare gaze si energie electrica chiar si celor care nu sunt proprietarii imobilului

Cei care au locuințe noi, dar pentru acestea nu s-a făcut transferul de proprietate de la dezvoltatorii imobiliari, deci nu sunt încă în acte proprietari, vor putea să încheie contracte pentru furnizarea de gaze naturale și energie electrică.

Aceștia fac parte dintre cei care nu sunt proprietari, dar sunt ”cunoscuți că deţin imobilul sub nume de proprietar” sau ”posedă imobilul ca un adevărat proprietar”. Ei vor putea să încheie astfel de contracte, potrivit unui proiect de ordin ANRE.

Acest proiect propune noi prevederi în ceea ce privește contractele de furnizare gaze naturale și curent energie electrică.

Principala modificare se referă la documentele necesare pentru încheierea unui astfel de contract, pentru a ține cont de situațiile în care clienții nu dețin acte de proprietate asupra imobilelor pentru care se solicită încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale.

Așadar, pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, solicitantul va trebui să prezinte furnizorului, printre alte documente, copia actului de proprietate sau a altui document care atestă dreptul de folosinţă al solicitantului asupra spaţiului care face obiectul locului de consum respectiv, care poate include:

* o adeverinţă eliberată de administraţia publică locală în a cărei rază teritorială este situat imobilul din care să rezulte că acesta este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar, şi

* o declaraţie pe proprie răspundere prin care acesta declară că posedă imobilul ca un adevărat proprietar şi că nu a înstrăinat sau grevat imobilul.

Din documentele depuse, la solicitarea şi pentru protecţia clientului final, se pot șterge/anonimiza părţi nerelevante pentru activitatea de furnizare a energiei electrice; în cazul în care documentul atestă un drept de folosinţă temporară asupra acestui spaţiu printr-un act încheiat cu proprietarul, solicitantul trebuie să prezinte acordul scris al proprietarului de drept pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, dacă această menţiune nu se regăseşte înscrisă în actul doveditor al dreptului de folosinţă.

Totodată, clienții care doresc să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale au posibilitatea să prezinte inclusiv o copie a adeverinței eliberată de autorităţile administraţiei publice locale care atestă faptul că posesorul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar.

În cazul în care documentul atestă un drept de folosinţă temporară asupra acestui spaţiu printr-un act încheiat cu proprietarul, solicitantul trebuie să prezinte acordul scris al proprietarului de drept pentru încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale, dacă această menţiune nu se regăseşte înscrisă în actul doveditor al dreptului de folosinţă.

În cazul în care solicitantul nu deţine un document care să ateste dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra acestui spaţiu sau documentul respectiv nu are caracter definitiv, dar acesta declară în scris pe propria răspundere ca foloseşte legal spaţiul respectiv, atât timp cât locul de consum nu este revendicat de altcineva, furnizorul poate încheia un contract de furnizare a gazelor naturale pe durată limitată de timp, de cel mult un an, cu posibilitatea de prelungire.

De asemenea pentru protecţia drepturilor clientului casnic, s-a avut în vedere introducerea obligației furnizorilor de a restitui clienților suma plătită în plus de acesta, dacă în urma regularizării această sumă depăşeşte valoarea de 100 de lei.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Incă un ansamblu rezidential, in autorizare

Proiect imobiliar, aprobat inainte de alegerile locale

Noi spatii industriale in nordul Capitalei

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus