ARENA Constructiilor
Oferte locuri de munca top

Cum va fi gestionarea deseurilor din constructii in Bucuresti

Dezvoltatorii imobiliari vor avea obligatia sa doteze corespunzator toate noile ansambluri rezidentiale, cu containere ingropate sau semiingropate, pentru colectarea selectiva. Aceasta prevedere va fi inclusa in noul Plan Urbanistic General al municipiului Bucuresti, care va impune colectarea selectiva.

Un sistem de gestionare a deseurilor din constructii este cuprins in Master planul pentru sistemul de management  integrat al deseurilor din Municipiul Bucuresti, ce va fi supus dezbaterii publice la sfarsitul lunii aprilie.

Primarul General, Gabriela Firea, a anuntat că Master planul pentru sistemul de management  integrat al deseurilor din Municipiul Bucuresti privind procesarea, tratarea si valorificarea deseurilor are ca obiective majore:

*  implementarea unui sistem de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti,

* revizuirea studiului de fezabilitate privind gestionarea deseurilor din constructii si demolari, precum si

* realizarea unui studiul de fezabilitate privind tratarea deseurilor periculoase (inclusiv medicale) generate in Municipiul Bucuresti.

In elaborarea acestui master plan se va tine cont si de statiile de procesare ale deseurilor cu capital privat, care sunt deja functionale sau care se vor operationaliza in perioada urmatoare.

Specialistii din cadrul Municipalitatii lucreaza, impreuna cu expertii Jaspers, la documentatia in vederea obtinerii finantarii pentru ”Sistemul de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti”, proiect care va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Suma prevazuta pentru Municipiul Bucuresti va fi de 180.000.000 euro.

In acest moment sunt analizate, la nivelul Primariei Capitalei, primariilor de sector si Ministerului Mediului, trei variante de lucru pentru a fi stabilit numarul statiilor de valorificare energetica a deseurilor de mare capacitate care sa deserveasca municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe, precum si numarul instalatiilor de biodigestie.

Edilul- sef a subliniat faptul ca Municipiul Bucuresti este un oras in continua dezvoltare, in care se construieste intr-un ritm sustinut, insa nu dispune de un sistem de gestionare a deseurilor de constructii si demolari.

In anul 2010 a fost realizat un Studiu de Fezabilitate privind gestionarea deseurilor din constructii si demolari, care nu a fost pus in aplicare, motiv pentru care anul acesta va fi revizuit conform noilor obiective de gestionare a deseurilor de constructii stabilite de legislatia transpusa din legislatia europeana. “Impreuna cu Ministerul Mediului – Administratia Fondului pentru Mediu, vom identifica oportunitati de finantare, astfel incât anul viitor sa poata fi pus in aplicare”, a mentionat Gabriela Firea.

Sisteme pentru tratarea deseurilor periculoase

Conform legislatiei in vigoare, responsabilitatea legala pentru managementul deseurilor periculoase din deseuri menajere este a autoritatilor administratiei publice locale.

De aceea, Primaria Capitalei a prevazut in bugetul de anul acesta fonduri pentru realizarea Studiului de fezabilitate tratare deseuri periculoase (inclusiv medicale) generate in Municipiul Bucuresti. Prin acest studiu urmeaza a se stabili cantitatea de deseuri periculoase, inclusiv deseuri medicale generate la nivelul Municipiului Bucuresti precum si modalitatile de tratare si neutralizare a acestora.

 

Citiți și:

Peste 80 mil euro pentru un important obiectiv din POIM

Va incepe construirea celui de-al doilea turn din cele patru ale proiectului

SF-ul unui mare proiect rutier costa peste 3,8 mil euro

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus
Translate »