Oferte locuri de munca top

Grupuri de pompare apa – generalitati si aplicatii

Grupuri de pompare apa – generalitati si aplicatii.
Informatii oferite de Solutii Pompare Fluide

 

Specialistii Master Engineering va supun atentiei un subiect care, la prima vedere, pentru multi dintre cei din domeniu pare simplu, dar care, inca poate ridica diverse semne de intrebare si neclaritati, in functie de aplicatia pentru care este configurat si utilizat.

Ce este un grup de pompare apa, cum il configuram si unde il folosim?

 

 

Descriere echipament:
Sistem de pompare cu doua, trei sau mai multe pompe, in cele mai multe cazuri pompe electrice. In functie de cerintele aplicatiei, statia poate fi echipata cu pompe orizontale monobloc/cuplaj intermediar (pentru debite mari si presiune medie ) sau cu  pompe verticale multietajate (pentru debite medii si presiune mare). Motoarele electrice ale pompelor sunt conectate la un tablou electric, ce asigura alimentarea, comanda si protectia acestora.

Pompele sunt montate pe o placa de baza si interconectate prin intermediul unor robineti de izolare cu un colector (pe partea de aspiratie) si cu un distribuitor (pe partea de refulare). Acestea pot fi executate din otel galvanizat/vopsit sau din otel inoxidabil.

Ca si accesorii, statia de pompare include, presostate/senzor de presiune, vas de expansiune, etc.

 

Aplicatii si particularitati:
Chiar daca aplicatiile la care sunt folosite grupuri de pompare sunt dintre cele mai diverse, putem spune inca de la inceput, faptul ca orice grup de pompare prezinta o serie de componente comune, generale, configurate specific ca si dimensiuni de gabarit (placa de fixare pompe, colector de aspiratie, distribuitor de refulare, vane de izolare pompe, clapeti de sens, vas de expansiune, tablou electric de comanda si protectie) si o serie de particularitati (tipul de pompa folosit, logica de functionare a pompelor, echiparea pompelor sau a tabloului de comanda cu convertizor de frecventa, etc).

 

Grup de pompare apa industriala.
Pompele industriale si aplicabilitatea lor este din cea mai diversa.
Putem incepe cu un exemplu simplu de utilizare a statiilor de pompare fluide, respectiv recircularea intr-un sistem inchis a unui agent de racire (de cele mai multe ori apa sau solutie de etilen-glicol) – in acest caz un grup de pompare poate functiona in regim manual – neexistand in sistem variatii de presiune sau de debit.

O solutie tehnica mai complexa poate fi propusa prin utilizarea unui grup de pompare de presiune, cu posibilitatea modificarii parametrilor de debit si de mentinere a presiunii constante. Cerinta indeplinita prin utilizarea unui convertizor de frecventa, ce poate controla cu ursurinta turatia motorului electric al pompelor. Acest sistem este recomandat in cazul existentei unui numar variabil de consumatori.

 

Grup de pompare apa potabila, de consum.

Sistemul de pompare tip hidrofor este intalnit in cele mai multe cazuri in aplicatiile de alimentare cu apa potabila, pentru uz industrial sau rezidential. Particularitatea acestui grup de pompare (si recomandarea noastra) este echiparea panoului de comanda cu convertizor de frecventa, ce asigura turatia variabila a motoarelor, cat si utilizarea unui modul de rotire a functionarii pompelor, pentru uzura uniforma.

 

Grup de pompare incendiu –  hidranti
Utilizate in aplicatiile de stingere incendiu, grupurile de pompare echipeaza statiile de pompare apa de incendiu si alimenteaza instalatiile de hidranti interiori sau exteriori. In configuratie standard, un grup de incendiu include o pompa principala electrica, o pompa identica, de rezerva, cat si o pompa pilot. Specific normelor de incendiu, electropompele de baza pornesc automat, la pragul de presiune setat si se opresc numai manual de la butonul de pe tabloul electric (conform Normativelor I7-2002, art.2.165 si P118/2-2013, art.4.15). O electropompa de baza este in permanenta mentinuta in rezerva.

 

Grup de pompare incendiu – sprinklere
Chiar daca la prima vedere grupurile de pompare incendiu pentru instalatiile de sprinklere seamana cu cele de hidranti, altele sunt cerintele in domeniu. Una dintre ele, in functie si de asiguratorul constructiei, este echiparea statiei de pompare cu un grup de incendiu executat conform standard EN 12845. Ce implica acest lucru si care sunt diferentele fara de grupul de incendiu pentru hidranti? Configuratia pompelor – Pompele de incendiu EN 12845 vor furniza cel putin 140% din debitul nominal la 70% din inaltimea de pompare. Au la capatul curbei de functionare valoarea NPSH-ului egala cu 16. Pompele sunt in constructie – cu cuplaj intermediar ( NU monobloc sau verticale). Fiecare pompa este comandata de un tablou propriu, alimentat individual.

 

Grup de pompare apa pentru irigatii
In conditiile in care in cele mai multe cazuri, sistemul pompeaza apa relativ curata, incarcata cu particule de nisip, recomandam echiparea grupurilor de pompare cu pompe orizontale, monobloc, constructie fonta masiva.  In conditiile in care statia de pompare este utilizata intr-un sistem ce implica un numar variabil de consumatori, pentru reducerea consumurilor electrice recomandam echiparea tabloului de comanda cu convertizor de frecventa. ATENTIE la montarea pompelor in conditii de aspiratie negativa ! Recomandam utilizarea unor pompe autoamorsante pentru impiedicarea dezamorsarii pompelor.
Poti solicita, oricand si cu incredere, expertiza specialistilor Master Engineering in solutionarea diverselor aplicatii ce implica pompe si grupuri de pompare apa, prin email office@master-eng.ro, sau accesand situl nostru www.solutiipomparefluide.eu.

 

 

Sus