Oferte locuri de munca top

Implementarea acordului cu Guvernul readuce constructorilor optimismul in 2019

Optimismul constructorilor pentru anul viitor a început să crească în așteptarea primelor efecte concrete ale acordului pe care Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) l-a semnat recent cu Guvernul. Prin acesta, construcțiile au devenit sector prioritar, de importanță națională, cu o serie de beneficii aferente.

“Anul viitor sigur va fi mai bun decât 2018”, ne-a declarat Cristian Erbașu, vicepreședinte FPSC și director general al companiei Construcții Erbașu.

Constructorii se așteaptă ca în 2019 contractele publice să se deruleze în condiții mai bune și să nu mai fie puși în situația să acopere majorarea cheltuielilor produsă pe parcursul derulării execuției.

În prezent cel mai mare impediment pentru sectorul de construcții este lipsa forței de muncă. “Trebuie să oprim exodul în afară și să atragem tineri în breaslă oferindu-le condiții mai bune”, susține domnul Erbașu.

O soluție complementară este și atragerea de forță de muncă din Asia, la costuri mai accesibile.

De asemenea, companiile de construcții duc lipsă de finanțare. Deși sunt multe proiecte în piață, băncile au privit până acum sectorul construcțiilor ca fiind riscant. “Cred că anul viitor va fi alta percepția în piață, și la beneficiar și la bănci. Fără constructori lucrările se blochează. Oricât de multe proiecte sunt în piață, ele sunt limitate de capacitatea constructorilor”, subliniază domnul Erbașu.

Efectele semnării acordului cu Guvernul ar trebui să se vadă până la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor, când ar trebui să intre în implementare primele dintre măsurile agreate.

Astfel, până la sfârșitul acestui an ar trebui să intre în aplicare punctul din acord privind actualizarea preţului contractelor cu prevederile legislative apărute ulterior încheierii acestora, inclusiv cu prevederile noilor nivele de salarizare, în sensul aplicării creşterii procentuale a salariului minim pentru toată grila de salarizare. Aceasta se va aplica pentru: contracte aflate în execuţie, contracte aferente procedurilor de achiziţii publice aflate în derulare, pentru care anunţul a fost publicat în SICAP, au fost depuse oferte dar nu s-a semnat contractul sau acesta este în curs de semnare, contracte ce se vor demara ulterior, indiferent de sursa de finanţare.

Ajustarea preţului contractelor se va face pe baza unei formule pentru preluarea influenţei modificării preţurilor. Indicii de preţ şi proporţiile diverselor componente ale costului construcţiilor vor fi stabiliţi, în mod centralizat, de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) şi vor fi publicate trimestrial. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) va elabora metodologia de ajustare şi actualizare.

Tot până la sfârșitul acestui an ar urma să fie introdusă și obligativitatea de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes national.

Începând de anul viitor, salariul mediu brut lunar în sectorul construcțiilor ar urma să fie de minim 3.000 de lei. Taxele pe muncă pentru angajator vor fi zero, iar pentru angajat se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro.

Totodată, până la sfârșitul lunii ianuarie 2019 ar urma să fie modificate prevederile referitoare la angajarea cetățenilor din afara UE, în sensul de a fi stabilite cote mult mai mari decât acum.

Nu în ultimul rând, până la mijlocul anului viitor ar trebui introdusă, conform acordului, și certificarea profesională a firmelor de construcții. Certificarea va fi realizată de un organism alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu. Firmele care fac obiectul certificarii vor putea efectua lucrari doar în condiţiile în care au fost atestate profesional în prealabil de organismul de certificare şi numai la categoriile de lucrări pentru care au fost certificate.

“Nu o să vină cu reglementări exagerate, ci doar cu cele necesare pentru a stabili capacitatea companiei, adică în ce condiții poate să participe la licitații, să nu mai vină contractori fără cele mai elementare capabilități”, explică domnul Erbașu.

În opinia sa, toate aceste reglementări sunt necesare pentru a ne asigura că proiectele de investiții nu se vor bloca anul viitor.

 

 

 

Citiți și:

Un nou proiect rezidential cu 1.000 de apartamente

In primavara incepe constructia unui bloc in centrul Capitalei

A fost autorizata o cladire de birouri cu 7 niveluri

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

Un comentariu;

  1. nicolae said:

    Certificarea profesionala a firmelor de constructii sa nu fie iar o conditie de acordare a contractelor pe criterii politice ! Aceasta certificare ar trebui sa fie f. simpla: firma respectiva sa aiba angajat cel putin un inginer constructor la un anumit nr.de muncitori precum sa fie si muncitori angajati cu calificare in domeniu. Daca iar se incepe cu ISO, CQ, AQ, RTE , etc care dupa parerea mea este o mare tampenie atunci va fi o noua bulibaseala in domeniu.Cand ai un inginer constructor cu cel putin 5 ani vechime in executie la ce mai trebuie RTE si CQ ,etc. Si aia sunt tot ingineri constructori dar in fuga lor dupa bani, autoritatile complica f mult problema.

Sus