Oferte locuri de munca top

Impozitarea cladirilor cu destinatie mixta, modificata

Impozitul datorat pentru clădirile cu destinație mixtă urmează să fie modificat. Senatul a adoptat ieri propunerea legislativă pentru simplificarea impozitului pentru clădirile de acest tip.

Astfel, în cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice în care suprafața folosită în scop nerezidențial este de până la 50 mp, indicată prin declarația pe propria răspundere, și cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul se va calcula prin:

* însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial

* însumarea impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial prin aplicarea cotei stabilite.

De asemenea, nu va mai fi nevoie de documentație cadastrală și de întocmirea unui raport de evaluare la fiecare 5 ani.

Inițiatorii propiectului susțin că această nouă abordare îmbină prevederile existente ce țin de existența documentării suprafeței alocate activității economice, permițând astfel o delimitare a spațiului prin acordul parților.

În felul acesta, vom avea un regim mai predictibil de funcționare a persoanelor juridice și un cost redus pentru funcționarea acestora, prin reducerea birocrației și a cheltuielilor periodice aferente costurilor de evaluare periodică a clădirii.

În prezent, Codul Fiscal prevede impozitarea diferită a clădirilor rezidențiale, nerezidențiale și cele cu destinație mixtă, atunci când sunt în proprietarea persoanelor fizice.

Situația clădirilor cu folosire mixtă a rămas neclarificată încă din anul 2016, fiind subiectul multiplelor interpretări ale autorităților locale.

„Destinația” unei clădiri se referă la tipurile de activități ce au loc în respectiva clădire: rezidențial, nerezidențial și mixt.

Atunci când suprafețele sunt delimitate contractual, cu scop mixt, determinarea impozitului se face prin depunerea la autoritatea locală a unui raport de evaluare al unui evaluator autorizat de către ANEVAR ce trebuie refăcut și redepus la fiecare 5 ani. În practică s-au întâlnit cazuri în care delimitarea nu putea fi făcută de către evaluator, astfel proprietarii fiind obligați să declare întreaga suprafață în regim de impozitare nerezidențiala, această situație regăsindu-se ulterior în prețul perceput pentru chiria persoanei juridice, au mai arătat inițiatorii.

Dacă propunerea va deveni lege, aceasta este prevăzută să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.

 

 

 

Citiți și:

Centru comercial si locuinte colective, in aprobare in provincie

Cladire mixta cu 13 niveluri, in pregatire in provincie

Noi ansambluri rezidentiale, proiecte ale unor investitori locali

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus
Translate »