Oferte locuri de munca top

Imprumut de 177 mil euro al statului, pentru imbunatatirea sistemului judiciar

Realitatea unui sistem penitenciar românesc învechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu își poate realiza rolul de custodiere și reintegrare socială în acord cu standardele privind drepturile omului este unul din factorii care au generat necesitatea luării unor măsuri la nivel național pentru remedierea acestei situații, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Printre aceste măsuri se numără și obiectivele Proiectului privind modernizarea infrastructurii judiciare în România pentru a cărui sprijinire s-a contractat un împrumut în valoare de 177 milioane de euro, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Proiectul are în vedere realizarea a patru unități distincte din cadrul sistemului penitenciar român, având drept beneficiu generic principal crearea a 1.900 de noi locuri de cazare pentru variate categorii de deținuți, conforme cu standardele europene privind penitenciarele, precum și recuperarea capacității de muncă prin servicii medicale și baze de tratament de specialitate, respectiv formarea profesională inițială și continuă a personalului din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Proiectului include următoarele patru componentele (sub-proiecte):

* Construirea unui penitenciar cu 1.000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova (Sub-proiectul 1);

* Construirea unui penitenciar cu 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău (Sub-proiectul 2);

* Construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov (Sub-proiectul 3);

* Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov (Sub-proiectul 4).

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane euro, din care suma de 177 milioane euro (reprezentând circa 80% din costul total net) va fi acoperită prin împrumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferența, respectiv echivalentul a 44,5 milioane euro, reprezintă contribuţia părţii române. Contribuţia României se va majora cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul României, conform legislaţiei române în vigoare.

Acest proiect investițional va fi implementat de Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, în calitate de Agenție de implementare a proiectului, căreia i se va delega întreaga autoritate şi responsabilitate în utilizarea cu maximă eficienţă a tuturor surselor proiectului şi în realizarea obiectivelor acestuia.

În acest sens Administrația Națională a Penitenciarelor înființează o Unitate de implementare a proiectului care trebuie să funcționeze corespunzător pe întreaga durată de implementare a proiectului.

Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei şi Administrația Națională a Penitenciarelor vor încheia un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte aplicarea Acordului-cadru de împrumut şi realizarea proiectului.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa șase ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025.

Ministerul Justiţiei va asigura în bugetul său sumele necesare pentru realizarea proiectului, respectiv echivalentul în lei a sumelor ce vor fi utilizate de Administrația Națională a Penitenciarelor în scopurile proiectului, în contul împrumutului, precum şi contribuţia bugetului de stat.

 

 

 

 

Citiți și:

Cladiri cu pana la 16 niveluri, in pregatire in Capitala

Hotel cu 16 etaje si blocuri cu 10, in pregatire in vestul tarii

A fost autorizat un hotel cu peste 150 de camere

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus