Oferte locuri de munca top

In ce stadiu sunt doua proiecte rutiere importante

Stadiul a două proiecte de construcții rutiere importante pentru municipiul Oradea, și anume: drumul de legătură centura Oradea – A3 și al centurii ocolitoare a localității Biharia, a fost prezentat de primarul Ilie Bolojan.

 

Drumul de legatură de la centura Oradea la A3

Indicatorii pentru actualizare SF-ului drumului de legatură de la centura Oradea la A3 au fost aprobați de Primăria Oradea, iar zilele trecute a fost predată către CNAIR documentația actualizată. Urmează o perioadă de verificări.

Dacă toate lucrurile vor fi în bună regulă, atunci acest proiect va parcurge procedura de avizare standard: comisii tehnico-economice ale Ministerului Transporturilor/CNAIR, comisia interministerială și aprobarea indicatorilor prin Hotărâre de Guvern.

În perioada următoare, după finalizarea acestor măsuri administrative, va demara și procedura de licitație pentru contractarea lucrărilor de racordare la A3.

Primarul Ilie Bolojan speră ca anul viitor, odată cu începerea lucrărilor la autostrada Transilvania, să înceapă și această lucrare pentru legătura nodului rutier Oradea, în așa fel încât să se finalizeze în paralel, și circulația în zonă să fie mult ușurată.

 

Centura ocolitoare a localității Biharia

Centura ocolitoare a localității Biharia din Bihor reprezintă o alternativă la DN 19 Oradea-Satu Mare, degrevând comuna Biharia de congestionarea traficului în interiorul localității.

Lungimea drumului de centură propus este de aproximativ 5,56 km, având punctul de intrare și ieșire a centurii în DN 19 Oradea – Satu Mare. Drumul propus va ocoli localitatea Biharia prin partea sa estică, pe un traseu parțial paralel cu traseul drumului național DN 19, pe direcția nord – sud.

Se va prevedea o platformă de drum de cel puțin 10,00 m, cu benzi de încadrare de minim 75 cm. Lățimea benzilor de circulație va fi de de 7,00m (2 x 3,50 m).

Traseul drumului va fi însoțit de o pistă de biciclete cu două sensuri de mers, cu lățimea de 3,00 m, scoasă în afara platformei drumului, de care este despărțită de șantul lateral al drumului.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a explicat:

„Acest drum de două benzi îl estimăm la o valoare de aproximativ 5 milioane de euro, plus TVA, la care se vor adăuga sumele necesare exproprierii terenurilor. Estimăm că am putea crește valoarea cu încă 10% pentru a expropria toți proprietarii.

Vom căuta o formulă de finanțare din bani europeni în cursul anului următor sau din alte finanțări, de exemplu în parteneriat cu Compania de Drumuri. În cazul în care nici una dintre aceste variante nu va fi fezabilă, am convenit cu doamna primar din Biharia ca din anul 2020 cel mai târziu, cu susținere din bugetele celor două localități, deci din bugetele locale, să realizăm din surse proprii, după modelul Oradea-Sîntandrei, această centură a comunei Biharia, în așa fel încât de la data începerii lucrărilor în maximum un an de zile această lucrare să fie finalizată.

Prin urmare, până la sfârșitul acestui an va fi finalizat studiul de fezabilitate. Acest studiu, odată finalizat, îl vom aproba în cele două Consilii Locale ale UAT Biharia și Oradea, precum și în Comitetul Director al Zonei Metropolitane, unde deja avem o aprobare pentru a demara acest proiect”,

Tipul de trafic așteptat pe acest drum este unul greu, având în vedere că pe tronsoanele de drum național actuale ce se deviază în afara localității nu se va mai permite traficul greu de tranzit. Limita de viteză reglementată pe drum va fi de 70km/oră.

Cele 3 intersecții ale drumului de centură cu drumurile naționale (intersecția de început cu DN19, dinspre Oradea, intersecția cu DN19E dinspre Cauaceu și intersecția de sfârșit cu DN19 spre Satu Nou) se vor amenaja ca intersecții giratorii de mărime medie, cu raza insulei centrale de 15,00 m.

Pe toată lungimea sa drumul de centură va fi iluminat printr-o rețea propusă de iluminat public, dotată cu becuri LED. Stâlpii vor fi dotați cu câte două console și două corpuri de iluminat: un corp pentru iluminarea drumului și un corp pentru iluminarea pistei de biciclete.

„Pe acest traseu traficul este aglomerat, practic între 12.000 și 14.000 de mașini traversează zilnic Biharia în 24 de ore. Este nevoie să creștem bazinele de recrutare din comunele limitrofe, iar noi avem și un interes strategic ca oamenii să ajungă cât mai facil în Oradea, pentru că în acest fel vom găsi forță de muncă. În situația în care realizăm această centură ocolitoare a localității Biharia, în mod cert traficul se va împărți între cele 2 axe de conectivitate: mașinile mici vor trece în continuare prin localitate, iar traficul de tranzit și mașinile mari vor folosi această centură ocolitoare și toată lumea va avea de câștigat”, a adăugat primarul Ilie Bolojan.

 

Citiți și:

Stirile zilei

Sistemul de iluminat pe raza a 75 strazi va fi modernizat

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus
Translate »