Oferte locuri de munca top

In ce stadiu sunt marile proiecte de investitii din Cluj

Stadiul celor mai importante proiecte de investiții pregătite de administrația Județului Cluj a fost prezentat de președintele CJ Cluj, Alin Tișe:

Spitalul Pediatric Monobloc

După obținerea, prin lege, a terenului de 16,9 ha, a fost semnat protocolul de predare-primire a acestuia iar proiectul a fost inclus în Lista de investiții strategice din domeniul medical și în Planul Regional privind Serviciile de Sănătate.

Au fost deja recepționate studiile topografic și cadastral, geotehnic și dendrologic.

Concursul de soluții pentru proiectare va fi lansat în cursul lunii ianuarie 2021.

Valoarea proiectului este de 120 de milioane de euro, banii urmând a fi solicitați prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

Drumurile județene

Obiectivul CJ Cluj este ca județul să beneficieze până la finele anului 2021 de 100% drumuri județene reabilitate cu covor asfaltic. În acest sens, anul viitor se va interveni cu covor asfaltic pe cei 225 de km care au mai rămas de realizat.

De asemenea, forul administrativ județean are în vedere modernizarea a 10 noi drumuri județene, cu o lungime totală de 144 de kilometri, prin fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

Centrul integrat de transplant

Cu o valoare de 90 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant ce urmează să fie edificat la Cluj va fi unic în România. A fost desemnat deja câștigătorul concursului internațional de soluții pentru proiectare. De asemenea, miercuri, 4 noiembrie, a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea contractului de proiectare, urmând ca în anul 2021 să fie scoasă la licitație execuția lucrărilor.

Durata de realizare a Centrului de Transplant multiorgan va fi de 3 ani.

Revitalizarea parcului Hoia

Cu o valoare estimată de circa 59 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a Parcului Hoia și de extindere a acestuia de la 12 la 42 de ha a făcut pași importanți în ultima perioadă. După aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sunt deja în curs de desfășurare acțiuni de plantare de arbori pe pajiștea est, urmând ca în etapele ulterioare să fie amenajată o barieră vegetală către Tetarom și să fie realizată infrastructura de drumuri, inclusiv alei, piste și parc de biciclete, locuri de joacă și de picnic etc.

Totodată, vor fi amenajate un sat de vacanță, un centru pentru vizitatori și o clădire administrativă.

Finalizarea proiectului tehnic și scoaterea la licitație a execuției sunt preconizate pentru luna ianuarie 2021. Pentru acest proiect Consiliul Județean va solicita finanțare europeană prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

Park & Ride

În valoare de circa 62 de milioane de lei, facilitatea ce va fi construită de Consiliul Județean în proximitatea Aeroportului va contribui la decongestionarea traficului în  municipiul Cluj-Napoca.

Prin intermediul proiectului vor fi create 855 de locuri de parcare pentru autoturisme, o miniautogară pentru 8 autocare, stații de încărcare electrică, dar și o clădire administrativă în cadrul căreia Consiliul Județean intenționează să ofere spații inclusiv pentru desfășurarea activității serviciilor publice de permise și înmatriculări auto și chiar pașapoarte.

Încheierea contractului de execuție este preconizată pentru primăvara anului 2021, construcția efectivă fiind estimată a dura 12 luni.

Tetarom 5

Eforturile de impulsionare a dezvoltării Zonei Turda-Câmpia Turzii continuă prin edificarea celui de-al 5-lea parc industrial Tetarom.

În prezent se află în derulare procedurile care vizează asigurarea infrastructurii de acces în parc prin realizarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zona: A3 și DN 15. După ce a fost deja elaborat Planul Urbanistic Zonal, începerea execuției efective este prevăzută a avea loc anul viitor.

Pentru derularea proiectului, Consiliul Județean Cluj a aprobat un buget multianual în valoare de 48, 8 milioane de lei.

Centru de inovare, testare și promovare

În valoare de circa 53 de milioane de euro, din care jumătate vor proveni din fonduri europene, deja aprobate, Centrul de Inovare, Testare și Promovare este un alt proiect ambițios al Consiliului Județean care va fi destinat testării autovehiculelor autonome și a tehnologiilor tip „Smart City”. Pentru proiect și-au manifestat deja interesul și susținerea atât Universitatea Tehnică cât și investitori importanți din județ precum Bosch sau Porche.

SMART TERRITORY – digitalizarea activității Consiliului Județean Cluj

În vederea debirocratizării administrației și a digitalizării activității, Consiliul Județean derulează un proiect european, în valoare de 3 milioane de euro, care vizează informatizarea serviciilor oferite cetățenilor.

În prima etapă, va fi realizat un Atlas Teritorial unde toți cei interesați vor putea să afle în mod interactiv toate informațiile urbanistice corespunzătoare unei anumite parcele, respectiv toate restricțiile și condiționalitățile de construire.

De asemenea, va fi realizat un Ghișeu Unic Virtual, prin care se va digitaliza întregul proces de emitere a autorizațiilor de construire, certificatelor de urbanism, avizelor etc.

În cea de-a doua etapă, Consiliul Județean urmărește digitalizarea tuturor celorlalte servicii publice oferite, respectiv o interoperabilitate funcțională a datelor gestionate, care vor fi disponibile în format deschis, pentru a putea fi reutilizate de orice persoană interesată. Totodată, arhiva urbanistică a Consiliului Județean va fi digitalizată, sens în care scannerul necesar a fost deja achiziționat.

Infrastructura de deșeuri

După darea în folosință a celulei nr. 1 a CMID se află în curs de derulare o serie de proceduri care vizează optimizarea tehnologiilor de selectare și depozitare a deșeurilor, pentru a crește cât mai mult durata de utilizare a celulei numărul 1.

În prezent se lucrează la Stația de Tratare Mecano Biologică, perioada preconizată de finalizare fiind luna aprilie 2021.

În perioada următoare Consiliul Județean Cluj va optimiza Stația de Tratare Mecano Biologică conform noilor tehnologii prin realizarea unei stații de sortare, a unei stații de tratare (TMB) cu biouscare și digestie anaerobă. Investițiile vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus