Oferte locuri de munca top

In toate cladirile va fi controlata concentratia de radon

Orice construcție nouă, dar și clădirile deja construite vor fi controlate pentru depistarea concentrațiilor de radon. Un ordin al președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), intrat în vigoare prin publicarea sa în Monitorul Oficial, menționează că pentru orice construcție nouă se recomandă determinarea potențialului de radon și indicele de risc pentru radon în sol.

Determinarea concentrației de radon în aerul din interiorul clădirilor și de la locurile de muncă va fi realizată după metodologia aprobată prin recentul ordin al CNCAN.

Pentru măsurările de depistare (screening) concentrația de radon se determină de laboratoare desemnate de către Comisia menționată.

Concentrația de radon din interiorul locuințelor se determină prin măsurări de depistare, utilizând cel puțin doi detectori.

Indiferent de zona de prioritate, concentrația de radon se va determina pentru următoarele:

  1. a) locuri de muncă din subteran și parter, cum ar fi: stații de metrou, centre de relaxare, cariere, mine, grote, peșteri, saline, instalații de tratare a apei, extracții materii prime, ciupercării, depozite, arhive, biblioteci, laboratoare;
  2. b) clădiri cu acces public;
  3. c) clădiri publice care găzduiesc un public mai larg decât utilizatorii săi direcți, cum ar fi primării, prefecturi, sedii de poliție, unități școlare, creșe, grădinițe, unități sanitare, cluburi sportive, teatre, cinematografe etc.

Potrivit metodologiei, cel puțin următoarele surse de creștere a concentrației de radon în aerul interior trebuie considerate:

concentrația de radon din sol și permeabilitatea solului și geologia;

emanația de radon din materialele de construcție componente ale locuinței;

emanația de radon din apa folosită la spălat și gătit;

emanația de radon din gazele naturale folosite pentru încălzirea locuințelor și pentru gătit.

Suplimentar, există și un factor antropogen, care poate influența creșterea concentrației de radon în aerul interior ”prin comportamentul ocupanților unei clădiri”.

Planul național de acțiune la radon a fost aprobat anul trecut prin Hotărâre de Guvern. Acest plan abordează riscurile pe termen lung rezultate din expunerile la radon în locuințe, în clădirile cu acces public și în locurile de muncă pentru orice sursă de pătrundere a radonului, fie că este vorba de sol, de materiale de construcții sau de apă.

 

Descarcati aici Metodologia de determianre a concentratiei de radon

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus