Oferte locuri de munca top

Inaltimea cladirilor, locurile de parcare si spatiile verzi, stabilite prin RGU

conditiiÎnălţimea clădirilor, numărul locurilor de parcare şi dimensiunea spaţiilor verzi vor fi reglementate prin noul Regulament General de Urbanism, aflat în dezbatere publică a proiectului Hotărârii de Guvern.

Pentru clădirile de locuinţe, stabilirea regimului de înălțime pentru regulamentele locale de urbanism aferente documentaţiilor de urbanism și autorizarea executării construcţiilor se face cu respectarea înălţimii medii a clădirilor învecinate şi a caracterului zonei, fără ca diferenţa de înălţime să depăşească cu mai mult de două niveluri (maxim 6 metri) clădirile imediat învecinate.

Fac excepţie zonele stabilite prin planul urbanistic general și construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal, aprobat conform legii și elaborat în baza unui studiu de altimetrie, de însorire și de trafic.

Prin noul RGU va fi interzisă autorizarea executării construcţiilor care, prin conformare, compoziția formală a fațadelor, proporția plin-gol, volumetrie şi aspect exterior (materialele folosite,finisaje, acoperiș, tâmplărie), nu se încadrează în specificul arhitectural şi urbanistic al zonei.

În ceea ce privește numărul locurilor de parcare, pentru construcţii de locuinţe individuale cu acces la lot propriu vor fi asigurate:

* minim un loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 mp;

* minim două locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 mp;

Pentru construcţii de locuinţe colective sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun vor fi asigurate:

* minim un loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

* minim două locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

Numărul locurilor de parcare se suplimentează cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori.

 

Parcările pentru biciclete, obligatorii pentru autorizarea construcției anumitor clădiri

 

Autorizarea construcțiilor cu destinație publică, comercială sau de birouri se emite cu condiția asigurării spațiilor de parcare pentru biciclete.

Executarea construcţiilor care, prin destinaţie, necesită spaţii de parcare va fi autorizată numai dacă există posibilitatea realizării acestora în afara domeniului public.

Prin excepţie, pentru intervenţiile asupra construcţiilor existente care nu presupun extindere, aferente unor imobile ce nu deţin spaţiul necesar, utilizarea domeniului public pentru spaţii de parcare se stabileşte prin autorizaţia de construire de către autoritățile publice locale, conform legii.

Suprafeţele parcajelor se determină în funcţie de destinaţia şi de capacitatea construcţiei.

Necesarul de parcaje va fi dimensionat în funcţie de categoria localităţii şi zona în care sunt amplasate construcţiile.

Astfel, pentru construcţii administrative vor fi prevăzute câte un loc de parcare pentru 10 – 40 salariaţi și locuri de parcare suplimentare în anumite conditii prezentate în anexa proiectului de act normativ.

Când construcţiile cuprind săli de conferinţe şi alte spaţii destinate reuniunilor se vor prevedea 1 – 2 locuri de parcare pentru autocare.

Pentru sedii de birouri vor fi prevăzute câte un loc de parcare pentru 10 – 30 salariaţi plus un spor de 20% pentru vizitatori.

Pentru toate categoriile de construcţii financiar-bancare vor fi prevăzute câte un loc de parcare la 4-8 salariaţi şi un spor de 50% pentru clienţi.

În funcţie de destinaţia clădirii şi de amplasament, parcajele pentru salariaţi pot fi organizate împreună cu cele ale clienţilor, adiacent drumului public.

Construcţii comerciale

Pentru construcţiile comerciale vor fi prevăzute locuri de parcare pentru clienţi, în funcție de aria utilă,  după cum urmează:

*  un loc de parcare la 200 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru unităţi de până la 400 mp;

*  un loc de parcare la 100 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru unităţi de 400 – 600 mp;

*  un loc de parcare la 50 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru complexuri comerciale de 600 – 2.000 mp;

*  un loc de parcare la 40 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru complexuri comerciale de peste 2.000 mp.

Pentru restaurante va fi prevăzut câte un loc de parcare la 5 – 10 locuri la masă. La acestea se vor adăuga spaţiile de parcare sau garare a vehiculelor proprii, care pot fi amplasate independent de parcajele clienţilor.

Construcţii de cult

Pentru construcţiile de cult numărul spaţiilor de parcare va fi stabilit în funcţie de obiectiv, avându-se în vedere un minim de 5 locuri de parcare.

Construcţii culturale

Pentru construcţiile culturale vor fi prevăzute locuri de parcare pentru vizitatori sau spectatori şi personal, după cum urmează:

* câte un loc de parcare la 50 m2 spaţiu de expunere;

* un loc la 10 – 20 de locuri în sală.

Construcţii de învăţământ

Pentru toate categoriile de construcţii de învăţământ va fi prevăzut 1 loc de parcare la 5 cadre didactice.

Pentru învăţământul universitar, se va adăuga, în funcţie de capacitatea construcţiei, un număr de 1 – 3 locuri de parcare pentru autocare.

Pentru sedii ale taberelor şcolare se vor prevedea locuri de parcare pentru autocare, conform capacităţii de cazare.

Construcţii de sănătate

Pentru construcţii de sănătate vor fi prevăzute locuri de parcare după cum urmează:

*   câte un loc de parcare la 4 persoane angajate, cu un spor de 10%, pentru unitățile tip Spital clinic universitar, spital general, spital de specialitate, asistența de specialitate, dispensar policlinic, dispensar urban, dispensar rural.

*   câte un loc de parcare la 10 persoane angajate, pentru alte unități (centre de recoltare sânge, medicină preventivă, stații de salvare, farmacii), creșe și creșe speciale pentru copii, leagăn de copii.

Parcajele pot fi amplasate diferenţiat pentru personal, pacienţi şi vizitatori, caz în care cele pentru personal şi pacienţi vor fi amplasate adiacent drumului public.

Construcţii sportive

Pentru toate categoriile de construcţii şi amenajări sportive vor fi prevăzute locuri de parcare pentru personal, pentru public şi pentru sportivi, în funcţie de capacitatea construcţiei, după cum urmează:

*   un loc de parcare la 5 – 20 de locuri pentru complexuri sportive, săli de antrenament pentru diferite sporturi, săli de competiții sportive (specializate sau polivalente)

*   un loc de parcare la 30 de persoane pentru stadioane, patinoare artificiale, popicării

La cele rezultate se va adăuga, în funcţie de capacitatea construcţiei, un număr de 1 – 3 locuri de parcare pentru autocare.

Numărul locurilor de parcare se suplimentează cu minim 20% din totalul locurilor de parcare/garare stabilite, pentru salariaţi/aprovizionatori.

Construcţii şi amenajări de agrement

Pentru toate categoriile de construcţii şi amenajări de agrement vor fi prevăzute parcaje în funcţie de capacitatea construcţiei, câte un loc de parcare pentru 10 – 30 de persoane.

Pentru cluburi va fi prevăzut câte un loc de parcare la 3 – 10 membri ai clubului.

Construcţii de turism

Pentru toate categoriile de construcţii de turism vor fi prevăzute locuri de parcare, în funcţie de tipul de clădire şi de categoria de confort, 1 – 4 locuri de parcare la 10 locuri de cazare.

Pentru moteluri se vor asigura 4 – 10 locuri de parcare la 10 locuri de cazare.

*  Numărul locurilor de parcare se suplimentează cu minim 20% din totalul locurilor de parcare/garare stabilite, pentru salariaţi/aprovizionatori.

Construcţii industriale

Vor fi prevăzute parcaje în funcţie de specificul activităţii, după cum urmează:

*  activităţi desfăşurate pe o suprafaţă de 10 – 100 mp, un loc de parcare la 25 mp;

* activităţi desfăşurate pe o suprafaţă de 100 – 1.000 mp, un loc de parcare la 150 mp;

*  activităţi desfăşurate pe o suprafaţă mai mare de 1.000 mp, un loc de parcare la o suprafaţă de 100 mp.

Numărul locurilor de parcare se suplimentează cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori/salariaţi/aprovizionatori.

Pentru construcţii ce înglobează spaţii cu diferite destinaţii, pentru care există norme diferite de dimensionare a parcajelor, vor fi luate în considerare cele care prevăd un număr mai mare de locuri de parcare.

 

Minim 2 mp spatiu verde per locuitor

 

Regulamentul local de urbanism și autorizaţia de construire vor conţine obligaţia menţinerii sau creării de spaţii verzi şi plantate, în funcţie de destinaţia şi de capacitatea construcţiilor.

În cadrul documentațiilor de urbanism vor fi stabilite suprafețe de spații verzi de minim 26 mp/ locuitor.

Pentru construcţiile de locuinţe vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de tipul de locuire, dar nu mai puţin de 2 mp/locuitor.

Pentru construcţiile administrative şi financiar – bancare vor fi prevăzute spaţii verzi cu rol decorativ, minime de 10% – 15% din suprafaţa terenului.

Conformarea şi dimensionarea spaţiilor verzi, a plantaţiilor şi a mobilierului urban vor fi aprobate prin planuri urbanistice.

Pentru construcţiile comerciale vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, cu rol decorativ şi de agrement, în exteriorul clădirii sau în curţi interioare 5% din suprafaţa totală a terenului.

Pentru toate categoriile de construcţii culturale vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, spaţii de joc şi de odihnă, în funcţie de capacitatea construcţiei – 10 – 20% din suprafaţa totală a terenului.

Pentru construcţiile de sănătate vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate în interiorul incintei, după cum urmează:

– aliniamente simple sau duble, cu rol de protecţie;

– parc organizat cu o suprafaţă de 10-15 mp/bolnav.

Pentru construcţii şi amenajări sportive vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, minimum 30% din suprafaţa totală a terenului.

Pentru construcţii de turism şi agrement vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de destinaţie şi de gradul de confort, dar nu mai puţin de 25% din suprafaţa totală a terenului.

Pentru construcţiile industriale vor fi prevăzute spaţii verzi şi aliniamente cu rol de protecţie, în funcţie de categoria acestora, dar nu mai puţin de 20% din suprafaţa totală a terenului.

 

Sus