Oferte locuri de munca top

Inca o cetate istorica, reabilitata din fonduri europene

Încă o cetate istorică din patrimoniul cultural istoric al zonei de Sud-Est din Regiunea Centru va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile. Astfel, primarul orașului Râșnov, Liviu Butnaru, și directorul ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul care prevede restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov (incinta de Vest), precum și crearea infrastructurii conexe.

„Avem deja semnate 17 proiecte la nivel regional pe această prioritate de investiții, a căror valoare totală depășește 185 milioane de lei, fapt care ne face să apreciem că, peste doi sau trei ani, lucrările de consolidare și restaurare a acestor monumente și moșteniri istorice vor duce la creșterea numărului de vizitatori și la dezvoltarea micilor afaceri din zonele proiectelor. Pentru județul Brașov, acest proiect este al doilea, după semnarea contractului de finanțare a reabilitării Cetății Făgărașului, în urmă cu doar câteva zile, ceea ce înseamnă că în jur de nouă milioane de euro vor fi atrase pentru dezvoltare, în acest sector”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Valoarea obiectivului de investiții se ridică la 16 milioane de lei. Din suma totală, Primăria orașului are fonduri nerambursabile alocate în valoare de peste 15,2 milioane de lei (aproximativ 3,44 milioane de euro). Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este asigurată prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Prin proiect vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate, efectuate în perioada 2000-2006, ulterior fiind efectuate lucrări de consolidare, de reconstruire totală sau parțială pentru turnuri și două căsuțe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiționale.

Totodată, proiectul mai prevede refacerea porții de acces din zona Turnului Armelor, dar și restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup”, care există în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse și elementele de tâmplărie, dar și decorațiunile. De asemenea, vor fi modificate instalațiile electrice, rețelele de alimentare cu apă și canalizarea, fiind instalate noi sisteme de încălzire. În incinta cetății se vor amenaja două spații muzeale cu microclimat corespunzător, dar și o zonă pentru spectacole, un centru de informare sau ateliere meșteșugărești.

În exterior se vor realiza amenajări peisagistice, căi de acces și rampe. Lucrările vor fi finalizate în 38 de luni, dintre care primele vor fi dedicate serviciilor de proiectare, în timp ce restul de 26 de luni vor fi atribuite lucrărilor de execuție.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus