Oferte locuri de munca top

Inca o sansa pentru doua autostrazi, dupa eliminarea din PPP

După discuțiile create în jurul proiectelor propuse să fie realizate prin parteneriat public-privat, două dintre acestea mai au o șansă să fie realizate. Guvernul a discutat ieri despre această posibilitate, schimbarea fiind propusă în cadrul unui proiect de Ordonanță de Guvern pentru modificarea OUG privind parteneriatul public-privat.

Astfel, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, a anunțat intenția Guvernului de  anulare a procedurilor de contractare a investițiilor în parteneriat public-privat inițiate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. În principal sunt avute în vedere autostrăzile Comarnic – Braşov şi Târgu Neamț – Iaşi

Legat de acest subiect, premierul Ludovic Orban a declarat că dorește ca pentru aceste proiecte să fie stabilit clar care este planul de acțiune, odată cu preluarea de către ministerele de resort.

Anularea procedurilor de contractare ar reprezenta primul pas pentru deblocarea proiectelor, întrucât soluția de finanțare prin PPP a fost nepotrivită încă de la bun început, a completat Ionel Dancă. Mai mult, acesta atrage atenția asupra faptului că încă de la stadiul incipient de pregatire al proiectului nu au fost demarate proceduri pentru găsirea altor surse de finanțare, precum fondurile externe nerambursabile sau naționale.

Pentru aceste proiecte, ministerele de resort vor veni cu soluții în legătură cu cea mai bună variantă de finanțare.

Vă reamintim că studiul de fundamentare pentru construcția și operarea segmentului de autostradă Ploiești – Comarnic – Brașov a fost aprobat de Guvern în luna august 2018, după ce executivul a renunțat la colaborarea cu Banca Mondială pentru construirea autostrăzii Comarnic – Brașov.

Cât despre proiectul pentru realizarea autostrăzii Târgu Neamț – Iași, contractul aferent a fost lansat în licitație în luna mai 2019, cu o valoarea totală estimată ce depășește 1 miliard de euro. Finanțarea obiectivului urma să fie realizată în proporție de maxim 25% de către partenerul public și restul de minim 75% de către parterul privat.

 

 

Citiți și:

Un complex comercial va fi dezvoltat de investitori straini in Bucuresti

Aparthotel, spatii birouri si centru SPA, in pregatire in Capitala

Depozite construite de investitori straini care se extind in zona Marii Negre

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »