Oferte locuri de munca top

Incepe receptia primelor 26 de blocuri reabilitate din Sectorul 6, dintr-un total de 74

Săptămâna aceasta încep recepţiile la terminarea lucrărilor pentru prima etapă a unui proiect mai amplu de reabilitare termică a 74 de blocuri din sectorul 6 al Capitalei. În această primă etapă au fost reabilitate 26 de blocuri, Pentru acest proiect, proiectarea şi execuţia sunt realizate de societatea Construcţii Erbaşu SA.

„Lucrările vor fi efectuate în două etape. Pentru cele 26 de blocuri care acum sunt gata, execuţia a început în toamna anului trecut. Pentru restul de 48 de blocuri, execuţia efectivă a lucrărilor a început în luna martie a acestui an, când vremea ne-a permis acest lucru. Până atunci s-au făcut lucrări premergătoare: montaj de schele, s-au mai demontat unele elementele, organizare de şantier etc”, ne-a declarat ing. șef Alina Stoica, coordonator al proiectului din partea Construcţii Erbaşu SA.

În acest moment, cele 41 de blocuri rămase sunt aproape de finalizare, recepţia lucrărilor fiind programată pentru luna ianuarie a anului viitor.

Din punct de vedere tehnic, proiectele de acest gen sunt standard şi implică următoarele tipuri de lucrări: termohidroizolaţie a terasei; termoizolare a faţadei, partea opacă (placarea cu polistiren şi vată minerală); lucrări de termoizolare a părţii vitrate din faţadă (schimbarea tâmplăriei vechi cu tâmplărie nouă, performantă, din PVC); lucrări de termoizolare la subsol şi, pe exterior, de termoizolare a soclului clădirii.

„Se fac lucrări pentru creșterea eficienţei energetice a clădirii. Mai lucrăm la instalaţiile sanitare şi termice comune ale blocului. De asemenea, se înlocuiesc corpurile de iluminat din subsol şi cele de pe casa scării cu unele eficiente din punct de vedere energetic, respectiv înlocuim becurile clasice cu becuri cu led”,ne-a mai spus doamna Stoica.

În funcţie de proiect, însă, pot exista şi particularităţi. „Lucrările de bază: terasa, faţada, subsolul şi instalaţiile, sunt aceleaşi peste tot, însă, în sectorul 6, au existat câteva particularităţi, relativ minore. De exemplu, am realizat reparaţii la interior, reparaţia glafului, şi am montat glafuri de PVC pe spaţiile comune şi la locatari, lucrări care nu s-au făcut în celelalte sectoare. Aceste lucrări au fost cuprinse în proiect de către beneficiar”, a precizat doamna Stoica.

În opinia sa, când lucrează la asemenea proiecte, una dintre cele mai mari provocări este determinată de faptul că la majoritatea blocurilor, parapeţii balcoanelor sunt vechi şi nu mai sunt capabili să preia încărcarea tâmplăriei nou-montate. Multe din balcoane sunt închise de locatari şi atunci trebuie desfăcute, reconstruite şi abia după aceea se poate monta tâmplăria nouă.

„Sunt locatari care au desfiinţat peretele dintre balcon şi sufragerie, pentru a crea un open space. Pentru aceştia, este un mare disconfort să le desfaci balconul cu totul şi să-l refaci. De multe ori refuză, însă până la urmă, cu tact şi diplomaţie, le facem pe toate. De multe ori am spus că dacă ne învaţă ceva reabilitarea, este să socializăm”, mai spune doamna Stoica.

Asigurarea calităţii lucrărilor, atât din punctul de vedere al execuţiei, cât şi al materialelor folosite este foarte importantă. „În primul rând proiectantul acordă asistenţă tehnică şi verifică execuţia lucrărilor. Apoi, din partea constructorului, lucrările sunt verificate de ingineri: şefi de şantier, şefi de punct de lucru. Din partea beneficiarului exista diriginţii de şantier, care verifică, de asemenea, calitatea execuţiei lucrărilor. Sunt momente când suntem verificaţi şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii, sunt fazele determinante care se fac cu ei. De altfel, cu reprezentanţii ISC se porneşte lucrarea, primii 50 de metri fiind verificaţi de aceştia”, a completat Alina Stoica.

În ceea ce priveşte materialele, acestea sunt aprobate în prealabil de proiectant şi de dirigintele de şantier.

În timpul celor peste 29 de ani de existenţă, societatea Construcţii Erbaşu SA a realizat o gamă variată de lucrări în domeniul construcţiilor pe întreg teritoriul ţării şi nu numai.

 

 

 

Citiți și:

Viitoare unitate de productie corpuri de iluminat cu led

Un mare producator va construi spatii de depozitare in Capitala

Cine ramane castigatorul unui contract de intretinere a drumurilor

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

 

Sus