Oferte locuri de munca top

Industria noastra este in zona de contractie

Pentru industria românească august a fost o lună neagră. Potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP si SNSPA, industria noastră a căzut în zona de contracţie la toţi indicatorii de creştere. La fel ca în august 2018. Numai că în acest an, căderea a fost mult mai dură.

Dacă exporturile nu îşi revin, probabil că industria nu va reuşi să iasă din contracţie prea curând, susțin analiștii.

Deşi activitatea s-a redus masiv, costurile de producţie au crescut brusc, ceea ce poate semnala o intensificare a presiunii inflaţionare.

O uşoară creştere s-a produs şi în zona preţurilor de desfacere a produselor în curs, probabil ca o reacţie la prăbuşirea comenzilor noi.

Aşteptările managerilor pentru următoarele 6 luni sunt confuze. Se aşteaptă la restartări sprijinite de export şi la impedimente create de nivelul scăzut al cererii şi de creşterea costurilor de producţie.

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

PRODUCŢIA

Volumul producţiei a căzut de la 52 de puncte în iulie la 48 în august. Alunecarea în zona de contracţie, sub 50 de puncte, s-a produs de două ori în primele 8 luni ale anului, în ianuarie şi acum în august. Căderea din ianuarie a arătat că în urma şocului, creşterea rămâne modestă şi instabilă.

Stocurile au rămas în zona de contracţie la 45 de puncte faţă de 46 în iulie.

CEREREA

Comenzile noi s-au contractat puternic la 45 de puncte.

Comenzile pentru export s-au contractat mai mult ajungând la 43 de puncte.

Importurile de materii prime s-au redus inevitabil pe fondul scăderii exportului şi a reducerii cererii interne. E a doua oară în acest an că importurile se contractă din cauza perspectivelor nefavorabile ale activităţii viitoare.

FORŢA DE MUNCĂ

Numărul de salariaţi se află în contracţie din luna aprilie, iar contracţia se prelungeşte şi se accentuează. Indicele a ajuns în august la 44 de puncte.

COSTURI ŞI VENITURI

Costurile de producţie cresc, chiar dacă activitatea încetineşte. În august indicatorul arăta 66 de puncte, în expansiune cu 4 puncte faţă de luna trecută. Creşterea costurilor ar putea fi cauzată de creşterea autonomă a preţurilor la import şi de creşterea salariilor reale în industrie.

Preţurile se află şi ele în zona de creştere la 55 de puncte staţionare faţă de luna iulie.

AŞTEPTĂRILE

Indicatorul global de încredere a managerilor a crescut puţin, la 55 de puncte faţă de 52 în luna iulie, dar se află departe de cele 70 de puncte pe care le avea în ianuarie 2019. Optimismul creşte în general pe baza aşa-numitelor aşteptări adaptative. Managerii cunosc ciclurile economice şi dinamica sezonieră. După o vară „secetoasă” în materie de activitate se aşteaptă la o revenire sănătoasă în lunile următoare. Uneori predicţia se confirmă, alteori nu.

Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

 

 

 

Citiți și:

Peste 98 mil lei pentru modernizarea unui muzeu

Aproape 25 mil euro pentru reabilitarea unei cladiri-monument istoric

Teren de 40 ha, pregatit pentru dezvoltari industriale

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus
Translate »