Oferte locuri de munca top

Interventiile Consiliului Concurentei in industria cimentului: economii de aproape 15 mil euro pentru romani

În industria cimentului, intervențiile Consiliului Concurenței au generat cetățenilor români economii de 14,87 milioane euro, potrivit unui studiu al Academiei de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurență din țara noastră asupra a 10 industrii -cheie din economia națională, printre care și cel deja menționat.

Studiul, citat de un comunicat de presă al Consiliului Concurenței menționează că în cei 20 de ani de activitate,  activitatea Consiliului  a generat economii peste 1 miliard de euro din servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și respectiv profesii liberale.

În afară de industria cimentului, celelalte nouă sunt:
* telecomunicații mobile – 575 milioane de euro;

* distribuția carburanților – 145 milioane de euro;

* producerea și comercializarea energiei electrice – 131 milioane de euro;

* profesii liberale – 77,57 milioane de euro.

* retail – 62,41 milioane de euro;

* servicii bancare – 57,28 milioane de euro economisiți;
* farmaceutică și servicii de sănătate – 18,67 milioane de euro;

* asigurări de răspundere civilă auto obligatorie – 4,6 milioane de euro;
* administrare de fonduri de pensii private – 4,22 milioane de euro;

Din 1997, când începea activitatea Consiliului Concurenței, până în prezent, au fost declanșate 345 de investigații, dintre care 179 (peste 51%) au fost autosesizări.

Din punct de vedere al investigațiilor, anul 2004 a fost cel mai intens, cu 33 de anchete declanșate (13 autosesizări).

Din numărul total de 345, aproape 70% dintre investigații au avut ca obiect practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, în timp ce peste 15% au vizat concentrări economice (tranzacții) care nu au fost notificate autorității de concurență.

„Din 1997 până în prezent, Consiliul Concurenței a emis 4.028 de decizii, din care 515 au fost decizii de sancționare sau prin care au fost acceptate angajamente din partea companiilor. Trebuie menționat faptul că, până la sfârșitul anului 2003, se emiteau decizii distincte pentru constatarea încălcării legii și pentru sancționarea companiilor. Din 2004, odată cu modificarea Legii Concurenței, această metodologie a fost schimbată, fiind emisă o singură decizie atât pentru constatare, cât și pentru sancționare. Schimbarea de metodologie și eliminarea unor obligații de notificare au condus la scăderea numărului de decizii emise”, arată comunicatul instituției.

În 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare de 574,83 milioane de euro – 2011 a fost anul cu cele mai multe amenzi, când Consiliul aplica sancțiuni în cuantum de 294,16 milioane de euro. Cea mai mare pondere o au amenzile pentru practici concurențiale, având în vedere că sancțiunile pentru acest tip de încălcare a legii se ridică la 549,63 milioane de euro. Suma totală este completată de amenzile aplicate pentru omisiunea notificării sau de punerea în practică a unei cocentrări economice (5,87 milioane de euro) și  de cele privind alte tipuri de încălcări ale legislației (19,32 milioane de euro).

Bugetul autorității de concurență, în cei 20 de ani de activitate, este de aproximativ 158,7 milioane de euro, cu mențiunea că, în 2004, Oficiul Concurenței a fost preluat de Consiliul Concurenței.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus