Erdbewegung-Osteuropa

Investitii imobiliare prin fondurile de investitii alternative

Modul de funcționare a fondurilor de investiții alternative (FIA) specializate în investiții imobiliare va fi stabilit prin lege. Totodată, reglementările vor fi valabile inclusiv pentru FIA de antreprenoriat social sau FIA cu capital privat, printre altele.

Aceasta conform unui proiect de lege adoptat deja de Senat în luna septembrie a acestui an și care este depus spre dezbatere la Camera Deputaților.

Până acum, inițiativa a primit numai avize pozitive din partea comisiilor de specialitate.

Prin proiect este propusă reglementarea modalității de înființare și funcționare a FIA stabilite în România, în funcție de caracterul specific al fiecărei categorii/clase de astfel de organisme ce va fi stabilită la nivelul noului act normativ.

Principalele direcţii vizate sunt: reglementarea înfiinţării şi funcţionării F.I.A., în funcţie de tipul de investitori cărora li se adresează (de ex. investitori profesionali, investitori de retail), inclusiv instituirea cadrului juridic naţional aplicabil F.I.A. speculative, F.I.A. cu capital privat, F.I.A. cu capital de risc, F.I.A. de antreprenoriat social, F.I.A. pe termen lung, F.I.A. monetare, F.I.A. specializate în investiţii imobiliare.

Proiectul de act normativ este rezultatul unei analize axate pe identificarea aspectelor privind universul organismelor de plasament colectiv în general și al FIA, în special, respectiv forma legală de înființare și funcționare a FIA, tipurile de FIA, și accesul investitorilor în astfel de organisme de plasament colectiv și pe acelea privind responsabilitatea privind stabilirea politicii investiționale și/sau existența la nivelul acestei legislații a unor limite investițioanale, cerințele de transparență și informare, atât către investitori, cât și către autoritățile naționale competente.

 

Descărcați aici Amendatele aduse Proiectului de lege

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

Sus
Translate »