Oferte locuri de munca top

Investitii in turism: unde vor mai putea fi atrase fonduri europene

Vor putea fi obținute fonduri europene pentru investiții în turism și în noile localități propuse să primească atestatul de stațiune turistică. Acestea se vor adăuga celor 142 de stațiuni turistice deja existente în țara noastră.

Atestarea va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, în prezent proiectul fiind în dezbatere publică.

Este vorba despre următoarele localități sau părți de localități:

* Zona de agrement Băile Figa – orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud

Oraşul Beclean, cunoscut şi ca Beclean pe Someş, este situat în partea de nord a Podişului Transilvaniei.

Potenţialul turistic al zonei este semnificativ având în vedere multiplele obiective turistice, printre care: Complexul balnear Băile Figa, Puntea suspendată peste râul Someş, La Cruce, Herghelia Beclean, Situl arheologic salifer de la Beclean – Băile Figa.

În oraşul Beclean există apă sărată şi nămol cu proprietăţi curative de bună calitate, fapt pentru care s-a  amenajat zona turistică a Băilor Figa ca şi staţiune balneară. Totodată în cadrul Hergheliei Beclean se poate face terapie cu cai, excelentă pentru copiii cu anumite probleme de sănătate.

Zona s-a dezvoltat constant  în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 200 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 3 stele.

În sezonul estival Stațiunea Băile Figa atrage peste 10.000 de vizitatori/weekend, iar în timpul săptămânii 3.000 de turiști/zi.

* Comuna Frumosu, județul Suceava

Comuna Frumosu este așezată pe cursul mijlociu al Moldoviței, între crestele Obcinii Mari și cele al Obcinii Feredeului, în Depresiunea Moldoviței.

Pasionații de drumeții au la dispoziție 6 trasee spre Obcine accesibile din comună:

– spre NE pe pârăul Frumosu – Obcina Mare- Poiana Haga – Solca (oraş);

– spre SV pe pârâul Deia – Obcina Feredeu – Vf. Deia (1200 m alt) – SE – Vf. Tomnatecu (1302 m alt) – Prisaca Dornei;

– Sat Frumosu – sat Deia – spre SV pe pârâul Deia – Obcina Feredeu – Vf. Deia (1200 m alt) – fosta cabană Deia (720 m alt.) – Campulung Moldovenesc.

– Sat Frumosu – Sat Vatra Moldoviței – Vârful Palmania, 1059 m – Dealul Fusa, 1162 m – Dealul Lupoaia, 1161 m – Vârful Poiana Prislop, 1180 m – Pasul Ciumărna, 1100 m – Plaiul Mare – pârâul Sucevița – sat Sucevița

– Gura Dragoșei – valea Dragoșei – Poiana Mărului, 1196 m – Poiana Trisciorului, 1038 m – pârâul Șoarecelui – sat Sucevița

– Sat Frumosu – pârâul Frumosu – Vârful Stoeneasa Mare – pârâul Stoeneasa Mare – sat Poiana Micului – Obcina Fagului – Solca.

În această zonă, sătenii păstrează obiceiurile străbunilor în timpul sărbătorilor de iarnă, iar în Ajunul Anului Nou se formează, sub conducerea Primăriei, aşa-numitul ”Urat al Gospodarilor”.

Localitatea dispune de 100 de locuri de cazare în pensiuni de la categoria 2 până la 3 margarete.

* Comuna Mălini, județul Suceava

Mălini este o comună din partea sudică a județului Suceava, formată din satele Iesle, Mălini (reședința), Pâraie, Poiana Mărului și Văleni-Stânișoara.

Comuna Mălini este traversată de drumurile judeţene 209 A care asigură legătura cu comuna Slatina şi 209B care asigură legătura cu comuna Borca din Judeţul Neamţ. Lungimea drumurilor comunale este de 64 km. Există 2 linii de transport cu 12 staţii de autobuz.

Principalul obiectiv turistic din comună este Casa memorială „Nicolae Labiș”, un muzeu memorial înființat în casa în care a trăit poetul.

Alte obiective turistice ar fi cimitirul şi Monumentul Eroilor de la poalele Munţilor Stânişoara și Crucea Talienilor de pe culmea Munţilor Stânişoarei.

În ceea ce priveşte infrastructura de agrement aceasta este reprezentată cu precădere de cele două parcuri. Unul se află în centrul comunei și celalalt au fost amenajat la baza pârtiei pe o suprafaţă de aproximativ 1 ha, mai precis de 7400 metri patraţi şi este realizat după toate reregulile arhitecturii peisagistice moderne.

Localitatea dispune de 260 de locuri de cazare în pensiuni și cabane de la categoria 2  până la 5 margarete.

* Municipiul Salonta, județul Bihor

Municipiul Salonta este situat în partea de vest a României, în sud-vestul județului Bihor, la 39 km de Municipiul Oradea.

În ultimii ani, Primăria oraşului Salonta a iniţiat mai multe proiecte de dezvoltare, pentru ca obiectivele turistice să devină mai accesibile. S-a creat o rută turistică, care ajută cu indicatoare pe cei care doresc să viziteze obiectivele turistice ale oraşului.

Salonta este cunoscută pentru subsolul bogat în apă minerală și geotermală, iar dezvoltarea turismului de sănătate în municipiu prin construirea unui ștrand nou poate avea beneficii economice localitate și poate deveni una dintre atracțiile orașului. Actualul ștrand, cu un număr de 3 bazine pentru adulți, nu mai corespunde așteptărilor turiștilor și necesită o adaptare la noile standarde din domeniul turistic. Autoritatea locală  a obținut autorizare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru începerea activităților miniere de exploatare pentru perimetrul „Geotermal – Municipiul Salonta, județul Bihor, resursa ape geotermale”. După finalizarea proiectului și construirea noului ștrand termal, factorii naturali de cură precum apă geotermală și bioclimatul vor influența în mod pozitiv potențialul turistic al localității.

Suprafaţa totală a spaţiilor verzi, a zonelor de agrement, sport şi protecţie este de aproximativ 9 hectare. Cele mai importante spaţii verzi şi de recreere sunt Piaţa Unirii, Piaţa Democraţiei şi Piaţa Victoriei.

Turismul este un domeniu în curs de  dezvoltatre în Municipiul Salonta în prezent existând 101 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 4 stele.  În ceea ce priveste circulația turistică, localitatea este vizitată de peste 10000 de turiști anual (Muzeul memorial Arany János – monument istoric atrage anual  peste 10.000 de turişti).

* Orașul Săcueni, județul Bihor

Oraşul Săcueni este localizat în partea de nord-vest a județului Bihor.

În orașul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuințe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există un trei ștranduri termale (Săcueni, Ciocaia și Sânicolau de Munte) care atrag turiști interesați de proprietățile curative ale izvoarelor naturale.

Vinul produs şi multiplele feluri de pivniţe existente fac posibile organizarea Drumului vinului, ca un mix coerent al serviciilor dezvoltate în jurul procesului prin care vinul parcurge etapele de la producţie la consum, însoţite de reproducerea fiecărui element în forma originală.

Turismul este un domeniu în curs de dezvoltare în orașul Săcueni în prezent existând 103 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 la 3 stele. Turismul curativ și de relaxare, de tranzit și rural constituie principalele elemente potențiale de dezvoltare a orașului Săcueni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus