Oferte locuri de munca top

Investitorii, atrași de pieţele de retail din Europa

Investitorii se orientează asupra spaţiilor comerciale de pe pieţele marginale ale Europei potrivit cifrelor înregistrate în primele trei trimestre ale anului.

Investiţiile în spaţiile de retail în perioada T1-T3 2016 au ajuns pe continentul nostru la 33,3 miliarde de euro pe 15 dintre cele mai importante pieţe, potrivit Savills.

Cifrele arată o scădere de 28% faţă de cele record din 2015.

În ciuda scăderilor de pe cele mai importante două pieţe în domeniu, Marea Britanie cu investiţii în scădere de 18% și Germania cu 46%, în intervalul analizat au crescut investiţiile pe pieţele marginale. Acestea includ Irlanda unde investiţiile au crescut de peste două ori și Polonia unde investiţiile în spaţiile comerciale au crescut cu 126% până la 1,4 miliarde de euro, dar și Italia unde investiţiile au ajuns la 1,8 miliarde de euro în creștere cu 119% faţă de 2015.

“Performanţa unor pieţe marginale cum ar fi Irlanda și Polonia în termeni de mărime a tranzacţiilor poate fi atribuită faptului că aceste pieţe sunt în urma ciclului investiţional al pieţelor centrale”, a declarat Eri Mitsostergiou, director pentru cercetare europeană al Savils, citat de europaproperty.com.

Acesta a mai precizat că 2015 a fost un an record pentru volumul de investiţii în toată Europa, cu multe tranzacţii majore, cu portofolii foarte mari iar activitatea din 2016 a fost redusă ca urmare a stocului limitat de spaţii comerciale. Sursa citată consideră că portofoliul de spaţii de retail finalizate este ceea ce atrage investitorii către alte pieţe.

O altă caracteristică a pieţei europene evidenţiată în raportul Savills este polarizarea pieţei de retail.

De exemplu, a crescut cererea pentru spaţii premium dar și preţul lor de închiriere în centrele comerciale situate în orașe unde retailerii internaţionali se extind cum ar fi Bruxelles, Stockholm, Conpenhaga,  Amsterdam cu creșteri ale chiriilor între 8 și 12%.

Creșteri ale chiriilor s-au înregistrat și în orașe secundare din Europa unde chiriile nu au atins încă nivelul înregistrat înaintea crizei economice cum ar fi Atena unde chiriile au crescut în primele trei trimestre ale anului trecut cu 12%.

Prognoza pentru 2017 arată creșteri pentru destinaţiile de top din Europa. Ar putea crește și preţurile de închiriere pentru locaţii marginale din marile orașe ale Europei cum ar fi Amsterdam, Madrid, Dublin. Creșterile pentru locaţiile secundare sunt prognozate pentru a doua parte a acestui an.

 

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 (click aici)

Sus