Oferte locuri de munca top

Investitorii germani se gandesc sa isi restranga activitatea in Romania

Unele companii germane din România – mai ales cele din industria prelucrătoare – își vor reduce anumite activități sau pe viitor vor renunța complet la ele.  Aceasta pentru că trebuie să își regândească strategiile de afaceri pe termen scurt și mediu în contextul în care Guvernul va majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil.

În ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri, atrag atenția investitorii germani reprezentați de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Legarea salariului minim de o diplomă nu își are sensul, în opinia investitorilor, pentru că nu este vorba în primul rând de ceea ce a învățat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv.

La fel de inoportună este legarea salariului minim de vechimea în muncă – această măsură ar putea să fie chiar contraproductivă, pentru că respectiva categorie profesională va fi privită de angajatori ca fiind și mai puțin atractivă.

Legat de competitivitatea branșelor și regiunilor este necesar ca acestea să fie privite diferențiat. Astfel, o creștere a nivelului salariului minim unitară la nivel național va duce la pierderea atractivității în ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru că aceștia vor lua decizia de a investi în favoarea regiunilor mai bine dezvoltate.

O prioritate ar trebui să o constituie predictibilitatea.

O măsură de asemenea importanță nu poate intra în vigoare într-un timp atât de scurt. Ne-am dori, și am subliniat acest lucru în nenumărate rânduri, ca factorii de decizie să se așeze la aceeași masă cu reprezentanții mediului de afaceri și să decidă împreună modul de realizare și implementare, înainte de a lua astfel de măsuri.

Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură.

În afară de asta mai este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic.

Există pericolul ca, prin creșterea salariilor, odată cu creșterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creșterea inflației respectiv la deprecierea leului.

Efectele creșterii economice stimulate de consum sunt în pericol a se evapora. Rămâne un nivel crescut al prețurilor și al salariilor, dar în detrimentul atractivității amplasamentului investițional. De aceea investitorii germani pledează pentru o corelare strânsă între creșterile salariale și creșterea productivității muncii.

 

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Vom avea un popas gen Paprika Csarda si in Romania

Dezvoltatori turci pregatesc construirea unor ansambluri in Capitala

Prima temere a clientilor – evolutia creditarii

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus