Oferte locuri de munca top

Investitorii imobiliari in centru, cumparatorii de locuinte personale – la periferie

Întotdeauna piața imobiliară a asigurat câștiguri din închirieri sau revânzări, diferența de-a lungul timpului fiind dată de marja de profit, este de părere Daniel Mihoci, director general al agenției imobiliare Casa ta din Iași. Ca urmare, și în prezent sunt mulți cei care doresc să câștige din economiile lor mai mult decât dacă le-ar depune în bancă și de aceea investesc în apartamente.

În Iași, ponderea investitorilor în numărul total de cumpărători depinde de zonă. Vlad Postălache, administrator al agenției imobiliare Blue Imobiliare, estimează că în zonele centrale și ultracentrale ale orașului, 65 – 70% din apartamentele vândute sunt cumpărate de investitorii imobiliari. În zona semicentrală sunt cam 50% investitori – 50% cei care cumpără apartamente ca să locuiască acolo. Ponderea acestora din urmă crește, în schimb, în zonele periferice. Aici investitorii reprezintă doar 30% dintre cumpărătorii de apartamente.

Vlad Mircea, broker la Gladiator Imobiliare, apreciază că numărul cumpărătorilor de apartamente din Iași nu a crescut, întrucât a scăzut puterea de cumpărare a locuitorilor din zonă.

Însă, se pare că a crescut numărul investitorilor străini pe piața imobiliară din Iași.

Cei mai mulți dintre aceștia provin din Republica Moldova. Daniel Mihoci estimează că față de anii trecuți  numărul investitorilor moldoveni ar fi crescut cu 30-40%.

Investitorii imobiliari achiziționează în Iași unu – două apartamente, în medie.

Paul Tehuțu, broker TNT Imobiliare, crede că cei mai mulți investitori vor să ajungă la standardul american de cinci apartamente, dar sub 20% dintre aceștia ating acest număr.

În cea mai mare parte investitorii imobiliari din Iași sunt persoane care vor să cumpere apartamente cu banii pe care îi obțin muncind în străinătate. De asemenea, cei care lucrează în domeniul IT se numără printre investitorii imobiliari.

De obicei, investitorii imobiliari cumpără apartamente cu scopul să le închirieze și nu să le revândă cu un preț mai mare.

Paul Tehuțu spune că cei care vând apartamentele sunt de cele mai multe ori investitorii care cumpără locuințe la stadiul de proiect, la un preț mai mic și le revând la finalizare la prețul întreg.

Apartamentele deținute de investitorii imobiliari sunt închiriate până se uzează, apoi sunt vândute, susține Vlad Mircea.

Suma medie pe care investitorii o alocă pentru achiziția de apartamente în Iași este între un minim de 30.000 de euro și un maxim de 100.000 de euro pentru zonele centrale. După cum spune Marius Crețu, de la IMMA City, la periferie un apartament este în jur de 60.000 de euro, iar în centru prețurile pot ajunge în blocurile noi până 2000 de euro/mp.

Cele mai căutate apartamente de către investitori sunt cele de unu – două camere. Un apartament cu o cameră costă în medie 40.000 de euro iar un apartament cu două camere 60.000 de euro, spune Vlad Postălache.

În Iași, de cele mai multe ori, investitorii cumpără apartamente nou construite. Asta pentru că locuințele noi au aproape același preț cu cele vechi, iar investitorul obține un profit mai mare dacă închiriază un apartament nou.

În ceea ce privește vilele, brokerii imobiliari sunt de părere că acesta este un segment de piață în care nu se investește la fel de mult. Nu este profitabilă investiția într-o vilă care mai apoi să fie închiriată la cel mult 500 de euro pe lună.

În plus, vilele au locații periferice, iar casele și vilele din oraș au un preț foarte mare și crește mult durata de amortizare a investiției.

Brokerul Vlad Mircea spune că investitorii cumpără vile doar dacă acestea au un preț foarte bun sau în cazul în care urmează să fie transformate în spațiu comercial.

 

 

 

Citiți și:

Un complex comercial va fi dezvoltat de investitori straini in Bucuresti

Aparthotel, spatii birouri si centru SPA, in pregatire in Capitala

Depozite construite de investitori straini care se extind in zona Marii Negre

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus