Oferte locuri de munca top

Legea urbanismului ar putea suporta noi modificari

Legea urbanismului ar putea suporta noi modificări, ca urmare a inițiativei legislative a unui grup ce reunește parlamentari atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție – PSD, ALDE, USR, PNL. Aceștia propun o serie de reglementări pentru așezările informale de pe teritoriul României pentru ca autoritățile publice să poată derula programe de îmbunătățire a condițiilor de viață și siguranță a locuitorilor.

Peste 64.000 de familii din România, respectiv peste 200.000 cetățeni români locuiesc în așezări informale, conform unui studiu relizat de INCD Urban-Incerc.

Pentru a putea permite autorităților să intervină în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață și siguranță în localitățile răzlețe din România, proiectul de lege vrea să aducă următoarele modificări la actuala lege a urbanismului:

– Definiția așezărilor informale și evidențierea problemelor socio-demografice și economice care decurg din acest statut de informalitate

– Clarifică și detaliază responsabilitățile autorităților publice centrale și locale în legătură cu recunoașterea fenomenului, identificarea așezărilor informale și a tipologiilor lor, respectiv implementarea unui plan de acțiune coerent dedicat așezărilor informale cuprinzând măsuri operaționale, urbanistice și cadrastrale necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor.

– Introduce prevederi referitoare la identificare și delimitarea perimetrelor locuite aflate sub risc natural sau biologic, respectiv creează cadrul de intervenție pentru oferirea de soluții de locuire alternative în cazul în care, pentru siguranța locuitorilor, singura soluție este relocarea gospodăriilor.

– Clarifică și completează prevederile legale referitoare la procesele de consultare și planificare participativă în vederea identificării soluțiilor de intervenție adaptate specificului așezărilor informale și nevoilor comunității, respectiv pentru sprijinirea locuitorilor în vederea obținerii unui drept de deținere a terenurilor ocupate.

– Introduce prevederi privind realizarea unui program de finanțare destinat îmbunătățirii capacității autorităților publice locale și comunităților pentru limitarea și rezolvarea problemei, precum și modificarea programelor de investiții publice existente cu măsuri specifice pentru așezările informale.

Se preconizează ca odată cu intrarea în vigoarea a noilor prevederi, locuitorii din așezările informale și autoritățile administrației publice locale vor putea acționa coerent astfel încât fenomenul informalității să fie limitat, iar condițiile de viață și siguranță să fie îmbunătățite.

În prezent, legislația națională și politicile publice nu recunosc și nici nu reglementează locuirea informală, ceea ce reprezintă unul dintre principalele obstacole în găsirea de soluții adecvate.

Astfel de așezări informale se găsesc, răzleț, pe tot teritoriul României atât in mediul rural, cât și în mediul urban. Studiul menționat a estimat existența a 49.338 gospodării și 63.492 familii ce locuiesc în așezări informale, iar numărul lor este în creștere. Dintre cele 3.181 unități administrativ-terioriale chestionate pe tema așezărilor informale în România, doar jumătate (49,5%) au răspuns chestionarului, astfel că numărul de 64.000 de familii afectate de fenomen este în realitate mult mai mare.

 

 

Citiți și:

Un nou proiect rezidential cu aproape 200 de apartamente, in Bucuresti

Viitor ansamblu cu 3 blocuri in Bucuresti

Reabilitarea unei cladiri si cea a unei strazi se vor face cu fonduri europene

Ce obiective de investitii finanteaza o primarie din Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

Sus